“Virüs tespit edilmiş değil ama...”

Sağlık Bakanı mecliste Sağlık Komisyonu’nda koronavirüsle ilgili açıklamalarda bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Mart 2020
  • 16:21

Dünya Sağlık Örgütü’nün son açıklamalarına göre pandemi tehlikesinin gündemde olduğu koronavirüse Türkiye’de henüz rastlanmadığı belirtiliyor. Bu tabloda aldıklarını öne sürdüğü önlemlerle övünen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Salgının şu anda Türkiye’de olma ihtimali çok yüksek” ifadelerini kullandı.

Mecliste Sağlık Komisyonu’nda konuşan Bakan Koca, dünyada ilk vakanın 31 Aralık’ta duyurulduğuna değinerek sonrasındaki gelişmelerle birlikte sınır kapılarını kapatmak, virüsün görüldüğü ülkelerle olan uçuşları sınırlamak gibi aldıkları önlemlerden bahsetti.

“Salgının Türkiye’de olma ihtimali çok yüksek”

Avrupa önlem almakta geç kalıyor diyen Koca, Türkiye’deki duruma dair sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu salgının şu anda Türkiye’de olma ihtimali çok yüksek. Bu virüs tespit edilebilmiş değil. Tespit edilmiş koronavirüs olmadığını ama bu şu an tahlil yapılınca bile karşımıza çıkabilir. 3 saat sonra, 1 gün sonra karşımıza çıkabilir. Bunu toplumu bir şeye alıştırmak için söylemediğimi bilin isterim. Yurt dışına giden çok insanımız var. Oradan enfeksiyon almadığını kim söyleyebilir. Sorun küresel ama mücadelemiz ulusal. Görülebilir ama yayılımını önlememiz gerekiyor.

“Avrupa giderek yukarı doğru gidiyor ve sizin Avrupa ile ilişkilerinizi kesme şansınız yok. O nedenle yapılabilecekler bu süreçte çok zor değil. Risk belli çözüm de belli. Çözüm bu süreçte dışarıdan bu enfeksiyonun geleceğini ya da gelmiş olduğunu söylüyoruz. Bu süreçte biz Avrupa’yı riskli görmüyorduk. Çin, İran, Kore, Japonya geçmişi olanları daha çok önemsiyorduk. Ama şimdi bütün dünyada seyahat öyküsü olanlar bizim için şüpheli olmaya başladı. O nedenle vatandaşımızın zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmamasını öneriyoruz.”

Açıklamasında yurtdışından gelenleri ve yabancıları hedef gösteren AKP şefinin öne sürdüğü çözüm önerisi ise “bu kişiler 14 gün evde kendisini izole etmeli” oldu.