Konya Katliamı’na dair sorular araştırılmıyor

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, düzenledikleri basın toplantısında Dedeoğulları ailesinin katledilmesinin azmettiricisi ve planlayıcısının ortaya çıkarılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ocak 2022
  • 16:40

Konya’nın Meram ilçesinde ırkçı saiklerle katledilen 7 kişilik Dedeoğulları ailesinin kalan tek bireyi Çetin Dedeoğulları, amca Erdal Rifatoğulları ve dava avukatlarından Ebru Akkal, HDP Genel Merkezi ziyaret etti. Aile bireyleri, HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç ile görüştükten sonra basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına; Çetin Dedeoğulları, HDP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede katıldı.

Toplantıda konuşma yapan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç şunları söyledi:

“Amca Erdal Rıfatoğlu ve Çetin Dedeoğulları aramızda. Aile 25 yıldır aynı mahallede yaşayan bir aile. Önce 12 Mayıs 2021’de ırkçı bir saldırı ile karşı karşıya kaldı, yaklaşık 60 kişilik ırkçı grup aileye saldırdı. Saldırıdan sonra ailenin koruma talebi oldu ama koruma talebi hem savcılık hem de emniyet tarafından ciddiye alınmadı. Aile kendi tedbirini aldı, evine kamera yerleştirdi, 30 Temmuz’da yapılan saldırıda 7 kişi katledildi.” 

Duruşmada birçok sorunun yanıtsız kaldığını hatırlatan Oluç, “Tetikçi belli ama azmettirenler bu işin arkasında olanlar kimler. Bu konuda ciddi sorular var. Soruşturmanın genişletilmesi gerekiyor” dedi. 

Dedeoğulları: Herkesin bu davanın takipçisi olmasını istiyorum

HDP’ye dosyanın takipçisi olduğu için teşekkür ederek “Her defasında bu dosyaya heyet, vekil gönderiyorsunuz. Takipçisi olduğunuzu görüyorum” diyen Çetin Dedeoğulları devamında şöyle konuştu: 

“Hem partilerin hem de insanların bu davanın takipçisi olmasını istiyorum. Aileme karşı olan insanlık dışı olaylardır. Bu olayın katilin söyledikleriyle sınırlı kalmaması ve araştırılması ve tamamı ile araştırılmalıdır. Savcılık bu konuda katilin söyledikleriyle sınırlı kalmış. Herhangi bir araştırma yapılmamış, avukatlarımız araştırıyorlar. Hem partilerin hem insanların hem medyanın bu olayın üstünde durup araştırmasını istiyorum. İnşallah adalet yerini bulacaktır. Dosyaya bakan savcıların, hakimlerin avukatların konuyu iyice araştırılması gerekiyor. Partiye teşekkür ediyorum beni kabul ettikleri için.”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da şunları ifade etti: 

“Bu katliama giden yolu araştıran Konya Başsavcısı ve emrindeki savcıların yeterince araştırma yapmadıklarını, delil toplamadıklarını görüyoruz. Katilin ifadesi ile sınırlı kalarak dava açmışlar. 12 Mayıs’ta aynı aileye karşı başka bir saldırı var ve orada 8 sanık var. Oradan iki sanık tutuklu kalmış. Savcı ve sanıklar anlaşmış. Savcı bu olayda birileri üstlenmiş diğerlerini serbest bırakalım demiş. Savcı ile saldırganlar arasında bir anlaşma olmuş ve saldırganlar serbest bırakılmış. Sonra ne olmuş 30 Temmuz'da katliam olmuş. Bu katliamı yapanlar adım adım serbest bırakılmıştır.”