Konya Katliamı dava sürecine dair açıklama

ÖHD Konya Katliamı davasını üstelenen avukatlara başlatılan soruşturmayla birlikte aileye yönelik yargının saldırgan tutumuna tepki göstererek basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Mart 2022
  • 18:45

Özgürlükçü İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Konya Katliamı’nın dava sürecine dair açıklama yaptı. ÖHD Mersin Şubesi, Konya Katliamı’nda yargılanan sanıklardan tetikçi Mehmet Altun ile birlikte katliamı azmettirmekten tutuksuz yargılanan sanıklardan Ali Keleş, Veli Keleş ve Ayşe Keleş’in Dedeoğuları ailesinin yakınları ile avukatlarından şikâyetçi olması sonrası başlatılan soruşturmaya dair dernek binasında basın toplantısı düzenleyerek tepki gösterdi.

Basın metnini okuyan ÖHD Şube Eşbaşkanı İbrahim Kaya şunları dedi:

Dedeoğulları ailesinin avukatları hakkında yürütülen soruşturma açık bir şekilde avukatlar ve hayatta kalan diğer aile üyeleri üzerinde baskı oluşturmaktan başka bir şey değildir”

Kaya konuşmasının devamında şunları ifade etti:

“Dedeoğulları ailesinin avukatlığını üstlenen Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi avukatlardan Ali Bozan, Maviş Aydın, Ebru Akkal ve diğer bir kısım meslektaşlar hakkında dosya sanığı tarafından CİMER’e, İçişleri Bakanlığı’na, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş olup, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Dedeoğulları ailesi avukatlarının beyanları talep edilmiştir. Belirtmek isteriz ki avukat, müvekkilinin çıkarlarını, hasmının zararlarını gözetmeden sert bir biçimde savunmak zorundadır. Çünkü avukatın yüklendiği mesleki ve toplumsal görev bunu gerektirir. Bu kapsamda meslektaşlarımız hakkında mesleki faaliyetleri sebebiyle yürütülen soruşturmanın herhangi bir hukuki boyutu olmayıp, Konya Savcılığı'nca yürütülen soruşturma açık bir şekilde hukuksuzluğun bizlere göstergesidir.”

Bu şekilde katliam davasının örtbas edilmeye çalışıldığını belirten Kaya şunları vurguladı:

Avukatlar üzerinde oluşturulmak istenilen baskıya yönelik meslek örgütümüz olan Barolara mesleki faaliyetler sebebi ile açılan bu soruşturmalara yönelik sorumluluklarının gereğini yerini getirmeye davet ediyoruz.”