Kobane davasının 10. duruşması sürüyor

Kobane Davası’nın devam eden 10. duruşmasında savunma yapan TJA aktivisti Ayla Akat Ata “Hem kendimizi hem de toplumu değiştirme ve dönüştürme sorumluluğumuz var” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mart 2022
  • 23:15

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 22’si tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası’nın 10’uncu duruşması, 3’üncü gününde Sincan Hapishanesi Kampüsü’ndeki salonda devam ediyor.

HDP eski milletvekili ve Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata, bir önceki oturumda kaldığı yerden savunmasına devam etti.  Feminizmi açıklayan Ata, feminizmin insanların temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayan her türlü politikaya karşı olduğunu vurguladı.  

Ata dünya ölçeğindeki ekofeminizm hareketlerinden de bahsettiği savunmasında şunları vurguladı:

“Ekofeminzm konusu doğa ve kadının sömürüsüdür. İnsanların doğaya davrandıkları gibi kadınlara davrandıkları ifade edilir. Ekolojik tahribat ancak ekofeminizmle engellenebilir. Hem ataerkilliğe hem de doğayı tahrip eden her türlü çalışmaya karşı koyan bir harekettir”

Dünya kadın mücadelesi 

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına da değinen Ata bir önceki oturumda iddia makamının savunması için şunları dedi:

“30 yıl önce yargılanan arkadaşlarımızın sözlerini aktarıyorum, umarım yaşanmaz ama bundan 30 yıl sonra sözlerimizi de birileri aktaracak. O yüzden söylediğimiz her şey savunmayı kapsar ve önemlidir”

  Kendi deneyimlerinden yola çıkarak kadın ve insan haklarına dair değerlendirmelerde bulunacağını söyleyen Ata, “Kadınlar sadece eşitlikçi yasaların çıkması için değil, yasa çıktıktan sonra değişikliklerin hayata geçmesi için mücadele vermek zorundalar” dedi.

Ata, kaba bir eşitlik özgürlük yaklaşımının doğuracağı sıkıntıların görmezden gelinemeyeceğini vurgulayarak “Sistem içinde yaşayan kadınlar ve erkekleriz. Hem kendimizi hem de toplumu değiştirme ve dönüştürme sorumluluğumuz var” dedi.

Kobane Davası’nın bugünkü oturumu sona erdi. Duruşma yarın Ayla Akat Ata’nın savunması ile devam edecek.