Kobanê davasının 15. duruşması

Kumpas davasının 15. duruşmasında hasta tutsak Aysel Tuğluk'a savunma yapma zorunluluğu ile hakkı gasp edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Ağustos 2022
  • 20:45

Kobanê Kumpas Davası’nın 15'inci duruşması, 5’inci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görüldü.

Duruşma öncesi Aysel Tuğluk için 1000 Kadın Platformu ve siyasetçiler, mahkeme heyetinin savunma yapmaya zorladığı hasta tutsak Aysel Tuğluk için Sincan Cezaevi Kampüsü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde konuşan Prof. Dr. Yasemin Özgün, Tuğluk’un hızla ilerlemekte olan demans hastalığının, cezaevi koşullarında yaşamasını imkansız hale getirdiğini belirterek, buna rağmen ifade vermeye zorlanmasının işkence ve savunma hakkının gaspı olduğunu vurguladı.

Özgün’ün duyarlı tüm kamuoyunu buna karşı ses verme çağrısında bulunduktan sonra kadınlar duruşmanın görüleceği salona geçti.

Avukatını dahi tanımayan Tuğluk’a ifade işkencesi

Duruşmaya Kocaeli 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Aysel Tuğluk SEGBİS ile bağlandı. Tuğluk’a, HDP eski Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ, yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye eski Başkanı Gülten Kışanak ve avukat Ezgi Güngördü refakat etti.

Tuğluk, konuşabilecek durumda olmadığını belirterek, “Kendimi savunabilecek durumda değilim” dedi. Ama heyet ifade alma işkencesine devam etti. Tuğluk tanıyamadığı avukatları bu işkenceye son verilmesini istedi. Gültan Kışanak heyete “Utanmıyor musunuz? Avukatını bile tanımayan bir kadına soru sormaya devam ediyorsunuz. Saygı duyun” dedi. Mahkeme heyeti, Aysel Tuğluk’un sorgusunun alınmaması, dosyanın Aysel Tuğluk’a yönelik tefrik edilmesi taleplerini oybirliğiyle reddederek yargılamaya devam ederek Kışanak’ın sorusunu yanıtlamış oldu.

“Burada adil bir yargılanma yapılmadığı ortada”

 Avukat Serdar Çelebi yaptığı savunmada şunları söyledi:

“Hukuka uymayan bu tutumları bizim kabul etmemiz bekleniyor. Tuğluk'un iyileşmeden savunma veremeyeceğine, tedavi görmesi gerektiğine dair taleplere kulak tıkandı. Tuğluk 3-4 kelime kullandı, onlar da ‘yapamıyorum, anlamıyorum, hatırlamıyorum’. Burada adil bir yargılanma yapılmadığı ortada”

Çelebi müvekkilinin savunma yapamadığı koşullarda kendisinin de savunma yapmayacağını söyledi.

Heyet tutuklu bulanan siyasetçi Gülser Yıldırım’ın savunma yapmasını istedi. Yıldırım, savunma yapmak için hazır olmadığını beyan etti. Mahkeme daha sonra Dilek Yağlı’nın savunma yapmasını istedi. Yağlı, savunmasına 1 Eylül’de başlayacağını ifade etti. Heyet Figen Yüksekdağ’ın savunma yapmasını talep etti. Yüksekdağ da savunma için hazır olmadığını belirtti. Avukatların beyan vermeyeceğini söylemesi üzerine mahkeme heyeti duruşmaya yarın saat 10:00'a kadar ara verdi.