Kitleler polis ablukasına rağmen sokakta!

Pek çok kentte kitleler bugün de “İstifa” sloganlarıyla AKP-MHP iktidarına karşı sokağa çıkarken, dinci-faşist rejim polis terörünü devreye soktu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Kasım 2021
  • 20:05
Avcılar

Avcılar

İstanbul, Kadıköy

İstanbul, Kadıköy

Ankara

Ankara

Mecidiyeköy’de polis kaymakamlık yasağını öne sürerek eylemi engellemeye çalıştı. Yapılan konuşmalarda “Eylemin yasaklanmasının tek sebebi ekonomik krizin sorumlularının açığa çıkmamasıdır. Gerçekleri tekmeyle tokatla gizleyemezsiniz. Bu ülkede emekçi halk Saray'ın çıkarları için her gün daha da yoksullaşıyor” denildi. Polis saldırısı sonucu gözaltına alınanlar oldu.

Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Süleymaniye Geçidi’nde bir araya gelenler “Hükümet istifa” sloganları atarak ekonomik krizi protesto etti.

Antalya Emek Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Kapalıyol Halk Bankası önünde toplanmaya başlandı. Polisin kitlenin önüne barikat kurması üzerine basın açıklaması okundu. Eylem sırasında sık sık “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!” sloganı atıldı.

Antakya Emek ve Demokrasi Güçleri de, yaşanan ekonomik kriz ve kur artışlarına karşı Uğur Mumcu Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada basın metnini okuyan SYKP Hatay İl Eşbaşkanı Mehmet Çelik, “Krizden, zamlar ve yoksulluktan kurtulmanın yolu, ancak demokrasiden, barıştan ve halktan yana olan tüm güçlerin ortak mücadelesi ile mümkündür.  Demokratik halkçı taleplerle sokakta birleşen kitleleri geri çekmeye çağıran her hamle bu çete düzeninin çıkarınadır. Bu mücadeleyi sadece seçim sandığında değil, sokakta, Meclis’te, fabrikada, ofiste, tarlada, mahallede, okulda, kısaca hayatın her alanında faşizme, tek adam diktatörlüğüne birlikte direnmeli ve birlikte kazanmalıyız” diye konuştu. 

Adana’da “İnsanca bir yaşam için birlikte mücadele edelim” pankartı açılan eylem polisin engelleme girişimine rağmen yapıldı. Baraj Yolu Gençlik Meydanı’nda yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Büyük şirketler rekor kârlar açıklıyorlar. Şöyle büyüdük, şöyle ilerledik, şöyle kalkındık... Peki biz emekçilere, halka ne düşüyor bu zenginlikten? Birileri semirdikçe semirir, zenginliğine zenginlik katarken, halk her geçen gün yoksullaşıyor. Krizden çıkışın ağır faturasını ödemeyi reddedip, İş, ekmek, özgürlük talepleri için hep birlikte mücadele etmeliyiz.”

Çanakkale’de “Hükümet istifa” diyerek Mümtaz Pirinççiler Meydanı’nda bir araya gelenlere polis saldırdı. Eyleme katılanlar “Geçinemediğimizi söyleyemeyecek miyiz? Emekli maaşını asgari ücretin altında alıyoruz, hiç mi konuşamayacağız?” diyerek polise tepki gösterdi. En az 15 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Ankara Mamak'ta da emekçiler ara sokaklarda yürüyüş gerçekleştirdi. "AKP istifa!", "İnsanca yaşamak istiyoruz!" sloganları eşliğinde yapılan yürüyüşe tencere/tava ile destek verildi.

***

Avcılar meydanda bir araya gelen kitle deprem anıtına yürüyüş gerçekleşti. BDSP, TOMİS, EMEP, Halkevleri, Partizan ve TİP'in çağrısıyla yapılan yürüyüş esnasında “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!” sloganı atıldı. Depram anıtına gelindiğinde “Geçinemiyoruz, artık yeter, hükümet istifa!” şiarlı pankart açıldı. Basın açıklaması okunduğu esnada polisler eylemin yasa dışı olduğunu öne sürerek “buradan hemen gidin” dayatmasıyla saldırı tehdidinde bulundu.

***

DGB, Kadıköy'de yoldaşlarının gözaltına alındığını duyurdu.

***

Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere dün ülkenin pek çok kentinde döviz kriziyle öfke sokağa akmıştı. “İstifa” sloganlarıyla dün başlayan eylemler bugün de devam ediyor.

İstanbul Kadıköy’de bugün akşam saatlerinde yapılmak istenen eylem öncesi polis yığınağı yaşandı. Kitlelerin toplanması polis tarafından engellenirken, sloganlarla yer yer tepkiler gösterildi, “Hükümet istifa!”, “Genel grev genel direniş!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları haykırıldı.

Ablukayla yetinmeyen polis toplanan ve slogan atan kitlelere saldırarak terör estirirken gözaltına alınanlar oldu.

Kadıköy’de toplanmalar ve protestolar sürüyor, pek çok sokakta işkenceyle gözaltı yapılıyor.

Öte yandan Avcılar ve Bakırköy’de polis, eylemcilere 1 aylık eylem yasağı kararı alındığını bildirerek eylemleri engelledi. Beylikdüzü’ndeki eyleme saldıran polis en az 10 kişiyi gözaltına aldı.

Ankara’da FKF üyelerinin çağrısıyla toplananlara polis saldırırken, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Mersin’de de “Hükümet istifa” sloganıyla toplanan kitle polisin saldırısıyla karşılaştı. Polis tarafından işkence ve darp edilerek çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Dağkapı Meydanı’nda polis ablukası altında “Geçinemiyoruz” sloganıyla basın açıklaması yaptı. Eylemde konuşan Mehmet Ceylan, bütçenin sermaye ve silaha değil halk için kullanılması çağrısında bulundu. Ceylan devamında şunları söyledi:

“Her geçen gün paramızın döviz ve zamlar karşısında adeta pula döndüğü, yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz. Asgari ücretin 220 dolar, ortalama bir kamu emekçisinin 300 dolara kadar düşen ücretleri ile bu zamlar karşısında yaşamak mümkün değildir. Bu zorlu süreçte TBMM’de hepimizin geleceğini yakından ilgilendiren, 2022 Bütçe yasa teklifi görüşülüyor. Ancak ne yazık ki Türkiye’de yıllardır bütçeler ülke kaynaklarının, emekçilerden, halktan alınan vergilerin sermayeye-patronlara, yandaşlara aktarılmasının bir aracı haline dönüşmüştür. Ve yaptıkları yapacaklarının teminatıdır.”

Denizli

Kentte üç ayrı noktada protesto ve basın açıklamaları düzenlendi. Üniversite öğrencilerinin gerçekleştirdiği eylemde ortak açıklamayı yapan Agit Çetin, gençliğin işsizlikle boğuştuğunu ancak yetkililerin ekonomi uçuşta palavrası attığını söyledi. Eğitim-İş Denizli Şubesi’nin Candoğan Parkı’nda eylem yaptı.

Denizli Merkez Bankası önünde ise “Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri”nin yaptığı basın açıklamasında, “hükümet istifa” sloganı haykırıldı.