Üniversitelilerden “Geçinemiyoruz” eylemleri

Ekonomik krizin faturasına karşı öğrenciler Mimar Sinan Güzel Sanatlar ve Karadeniz Teknik üniversitelerinde eylemler yaptı. Akşam saatlerinde de ODTÜ öğrencileri eylemdeydi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 24 Kasım 2021
  • 18:18

Türk Lirası’nın döviz karşısındaki tarihi değer kayıplarıyla dün başlayan eylemler devam ediyor. Bugün üniversitelerde öğrenciler ve gençlik eylemler gerçekleştirdi.

Dün yaptıkları çağrı doğrultusunda bugün akşam ODTÜ öğrencileri yine kampüste toplandı. "Bu düzen böyle gitmez" diyen öğrenciler "Hükümet istifa" sloganlarıyla yurtlar bölgesinde yürüyüş yaptı. Sonrasında A4 kapısına yönelen kitle yine polis engeliyle karşılaştı. Polisin biber gazlı saldırısına uğrayan kitle yine de dağılmadı ve basın açıklaması yaparak eylemlerini sonlandırdı.

***

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde ses çıkarma eylemi yapan öğrenciler krizin faturasını ödemeyeceklerini vurguladı. Yapılan konuşmalarda şu ifadeler kullanıldı:

“Bizler ekonomik krizin faturasını ödemek istemeyen, geçinemeyen, barınamayan üniversitelileriz. İktidar sarayda saltanat sürerken dolar yükselmeye ekonomik kriz derinleşmeye devam ediyor. Bizler mücadeleye devam ediyoruz. Geçinemeyen öğrenciler olarak herkesi ekonomik krize karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz!”

Öğrencilerden vapurda ve metroda eylem

Öğrenciler “geçinemiyoruz” dövizleri ile metro ve vapurda yaptıkları konuşmalarda hükümetin başarısız politikaları anlatılarak şunlar ifade edildi:

“Bugün buraya doların sermayeyi zengin etmek için birbiri ardına yükseltildiği gerçeğiyle geldik. Bizler 650 liraya geçinmeye mahkûm edilmiş, üç kuruş paraya ay sonunu çıkarmaya mahkum edilmiş öğrenciler olarak biz ve bizim gibi evlerinden çıkamamış kadınların, öğrencilerin, yoksulların, mesai üstüne mesai yapmak zorunda kalan işçilerin ve emekçilerin sesini duyurmak için geldik. Onlar evlerine ekmek götürmek için en ağır şartlar altında güvencesiz ve hayatları pahasına çalışmaya zorlanırken, saray üstüne saray dikenler, şatafatlı tahtlarında oturup halktan hesap soranlar bizden çaldıklarıyla lüks içinde yaşayanlar yandaşlarını zengn etmeye devam ediyor. memleketin talan edildiği gerçeğiyle ser sabah tekrar ve tekrar yüzleşen bizler yağmaya ve ranta dur demek için sesimizi çıkarma mecburiyeti hissediyoruz ve buradan bir kez daha tekrarlıyoruz Anadolu sizin saraylarınızdan büyüktür, kampüslerimiz kampüslerimiz sizin tahtlarınızdan yücedir ve hayatlarımız sizin çıkarlarınızın üstündedir. Bizi sindirmek, yok etmek için anlaştığınız taşeronlarınız da sizinle birlikte gidecekler. Öğrencinin kalemi hakikati size rağmen yazmaya devam edecek sizin yalanlarınızın üstünü karalayacaktır.”

Konuşmanın ardından etrafta bulunanlar alkışlarla destek verdi.