KESK'ten 'ek zam' eylemleri

KESK "İnsanca yaşamaya yetecek maaş için ek zam" talebiyle illerde eylemler yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mart 2021
  • 20:20

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) "İnsanca yaşamaya yetecek maaş için ek zam istiyoruz" talebiyle illerde eylemler yaptı.

İstanbul

KESK İstanbul Şubeler Platformu, insanca yaşam için ek zam talebinde bulunarak, bunun tek çözümünün maaşların arttırılması olduğunu söyledi. 

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, “Ek zam” talebiyle Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 1 Nolu Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen 9 Nolu Şubesi Başkanı Hüseyin Özev, zam yağmurunun devam ettiğini belirterek, “Bugün herhangi bir işçiye, asgari ücretliye, emekliye, kamu emekçisine ‘TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon yüzde şu kadar, ne diyorsunuz?’ diye sorduğunuzda, alacağınız ilk cevap ‘O resmi enflasyon, benim yaşadığım enflasyon TÜİK rakamının en az iki katı’ olacaktır. Nitekim hem tüm temel tüketim maddelerinde adeta otomatiğe bağlanan fahiş zamlar hem de bağımsız iktisatçıların yaptığı araştırmalar halkın ezici çoğunluğu tarafından ifade edilen ‘yaşanan gerçek enflasyon TÜİK enflasyonun en az iki katı’ tespitini doğrulamaktadır” dedi.

Kamu Personeli Danışma Kurulu’nun (KPDK) ek zam gündemi ile toplanmasını isteyen Özev son olarak şunları söyledi:

“KESK olarak en başından beri altını çizdiğimiz üzere, maaş artışları TÜİK’in çarpık enflasyon rakamlarına, hiçbir zaman tutmayan hedeflenen enflasyon tahminlerine indirgendikçe tüm kamu emekçilerinin ve emeklilerin reel geliri erimeye devam edecektir. İnsanca yaşamaya yetecek bir gelir için tek çözüm kamuda en düşük maaşın kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılacak oranda artırılmasından, tüm maaşların da bu orana göre artırılmasından geçmektedir”

Van

KESK Van Şubeler Platformu sendika binasında basın toplantısı yaptı.  Dönem Sözcüsü Yunus Haylaz yaptığı konuşmada bir avuç mutlu azınlığın çıkarlarına göre işleyen sistemi hatırlatarak

TİS sonucu üzerine şunları ifade etti:

"Kendine yetkili sendika ve konfederasyon diyenler sahte enflasyon rakamlarının yarım puan üstündeki mutabakatların altına imza attı. Hükümettin teklif ettiği rakamları daha altına imza attıkları bile oldu. Mutabakatları ‘tarihi başarı’ diye yutturmaya çalıştılar. Sıkıştıklarında danışıklı dövüş oyunları ile topu hakeme attılar. Biz ise, onların altına imza koyduğu ‘satış sözleşmelerinin’ bedelini daha fazla yoksullaşarak ve güvencesizleşerek ödemeye devam ediyoruz.”

Devamında Haylaz, taleplerini şöyle sıraladı:

“* Sadece geçtiğimiz yılın kayıplarını telafi etmek için maaşlarımızın 2021 yılının başından itibaren bin TL artırılması gerekiyor.

* Çoktan iflas eden mevcut sisteme son verilerek evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu pazarlık sistemine geçilmeli.

* Yıllardır sahte enflasyon rakamları ile maaşlarımızda yaşadığımız kayıpların telafisi için gerçek toplu pazarlık masasının bir an önce kurulmalı.

* Tüm yükün emekçilerin üzerine yıkıldığı vergi adaletsizliğine son verilmeli.

* Birinci vergi dilimi yüzde 15'ten yüzde 10 dilimine düşürülmesini, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesintinin birinci vergi dilimine sabitlenmesini istiyoruz.”

Antalya

KESK Antalya Şubeler Platformu, ek zam talebiyle Antalya Defterdarlığı önünde basın açıklaması yaptı. Eylemde Dönem Sözcüsü Devrim Mol konuşmasında ek zam talebinde bulundu.

Kocaeli

KESK Kocaeli Şubeler Platformu İzmit İnsan Hakları Parkı'nda ek zam talebiyle eylem yaptı. Eylemde KESK Kocaeli Şubeler Platformu dönem sözcüsü Suphi Yıldırım konuştu.