KESK Ankara yürüyüşünü başlattı

KESK “Yaşam hakkı için, eşitlik ve özgürlük için yürüyoruz” şiarıyla Ankara yürüyüşünü İstanbul Cevahir İş Merkezi önünde yapılan açıklamayla başlattı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Mart 2021
  • 14:15
İzmit

İzmit

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), “baskı, ihraç ve sürgün” saldırılarına karşı “Yaşam hakkı için, eşitlik ve özgürlük için yürüyoruz, yürümeye devam edeceğiz” şiarıyla Ankara’ya yürüyüş başlattı.

Bir çok ilde basın açıklaması gerçekleştirilirken İstanbul’da eylem saat 10.00’da İstanbul Mecidiyeköy’deki Cevahir İş Merkezi önünde yapılan açıklamayla başladı. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, burada yaptığı konuşmada emekçilerin başına çöreklenen  örgütlü bir kötülük ile karşı karşıya bulunduğunu belirterek “Görülmemiş ve zıvanadan çıkmış bir şekilde her gün yeni bir saldırı dalgası başlatıyor” dedi.

Son günlerde gerçekleşen saldırıları dile getiren Bozgeyik korku yaratılmaya çalışıldığını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Yürüyüşümüz, demokrasi ve adalet içindir. Barışa dair umudu gerçeğe dönüştürmek, eşitlik ve özgürlüğü sağlamak içindir. Gerici kuşatmaya karşı laiklik ve aydınlık bir gelecek içindir. Yürüyüşümüz çalışma hakkımız içindir. İstanbul Sözleşmesi tek adamın kararıyla feshedilemez, hala yürürlüktedir! İstanbul sözleşmesinden vazgeçmiyoruz demek içindir. Satış sözleşmelerine karşı gerçek toplu sözleşme ve grev hakkımız içindir. Yürüyüşümüz hukuksuzca ihraç edilen KESK’lilerin, kamu emekçilerinin işe iade edilmesi, OHAL komisyonunun lağvedilmesi içindir. Emeklilerimizin insanca yaşayabileceği Ekonomik, sosyal ve adil bir ortam içindir. Sermayenin pandemi koşullarında Kod 29 adı altında binlerce işçiyi işten atma ahlaksızlığına karşı kamu emekçilerinin ve işçilerin birlikte mücadele ve dayanışması içindir.”

İhraç edildikten sonra yaşamını yitiren kamu emekçilerinin de anısına yürüdüklerini ifade eden Bozgeyik'in konuşmasından sonra yürüyüş başlatıldı.

KESK'liler İzmit'te: "En temel haklarımız gasp edildi"

Ankara yürüyüşü Kocaeli'ye ulaşan KESK'liler, İzmit'te kötü hava koşullarına rağmen Sabri Yalım Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, işçi ve emekçilerin hakları için yürüyüş gerçekleştirdiklerini ifade ederek, pandemi koşullarında emekçilerin yaşam ve sağlık hakkının hiçe sayıldığını teşhir etti. "Eğitim, sağlık, çalışma seyahat ve seçme seçilme haklarımız gibi en temel vatandaşlık haklarımız gasp edilmiştir" diyen Gezen, şöyle konuştu:

"Biz üretiyoruz, yöneten de olmak istiyoruz. Dolayısıyla bu yürüyüşümüz bu ülkede güvenceli çalışma koşullarının sağlanması için, bu ülkenin emekçileri ekonomik güçlük yaşamadan, insanca yaşanacak bir ücrete kavuşsun diye."

Gezen, AKP-MHP iktidarının "İnsan Hakları Eylem Planı", "Yeni anayasa" açıklamalarına dair "Bunları ne zaman ağızlarına alsalar, emekçilerin haklarının yoksullaşacağını deneyimlerimizden biliyoruz" ifadelerini kullandı. Kürt halkını ve HDP'li siyasetçileri hedef alan saldırıları da hatırlatan Gezen, "Bugün bizlerin mücadelesi emekten yana bir rejimin kurulması, bir arada barışın sağlanması ve laik demokratik bir cumhuriyetin olması mücadelesinden asla ayrı değildir" dedi.