TMMOB verilerine göre Türkiye’de sadece Orta ve Doğu Karadeniz’de faaliyet gösteren 246 HES bulunuyor. HES’ler, doğayı tahrip ederek bölgedeki yaşamı tehlikeye atıyor.
BBC'nin hazırladığı videoda Artvin'in Arhavi ilçesine bağlı köylerde yöre halkı HES'lerin yaşamlarını olumsuz etkilediklerini ifade ediyor. Bölgede yaşayan köylüler HES'lere karşı verdikleri mücadeleyi anlatıyor. Köylüler gelecek nesil için endişe duyarken ineklere, tavuklara, kuşlara da su kalmayacağını söylüyor: “Suyumuzu kaybetmek istemiyoruz. Su olmayınca buralarda çay da yetişmez. Eskiden bu derelerden alabalık yerdik şimdi her yerden çamur akıyor. Taş ocaklarından, HES'lerden çamur akıyor.”
Başka bir kişi ise “İçme sularımız gitti. Köyde susuzluk başladı. Sen doğaya zarar verdikten sonra doğa sana cömert davranır mı ? Davranmaz ki.” diyor.
Geçen yıl yoğun yağış alan bölgede kapaklar açılmadığı için ciddi sel tehlikesi olduğunu söyleyen köylüler, “Biz her şeyin farkındayız. HES'lerin dere suyunu azalttığının, burada paranın sözünün geçtiğinin, hep rant peşinde koşanların farkındayız.” diye konuştu.
Kapitalist için her şey para
Arhavi ilçesinde yapılan Arhavi Elektrik Üretimi ve Ticaret Şirketi’ne bağlı HES'in sahibi BBC'nin sorduğu su sıkıntısı ve selle ilgili soruya “Bundan 3 yıl önce köyde yaşayanlar bize su sıkıntısını bildirmişti. Çevreden yeni su kaynakları bulduk. Bu yıl yağış yetersizliği nedeniyle civardaki mevcut kaynakların su miktarlarında düşüş olduğu bilinmekte. Konaklı köyünden bize bu yıl öyle bir talep gelmedi.” diye cevap veriyor. Yaşanan sel felaketinin ise HES'in açılmayan kapaklarından kaynaklandığını itiraf eden şirket zarar görenlere ödeme yaptığını ifade ediyor.