“Kamuda Verimlilik ve Tasarruf Paketi” adı altında “Saldırı paketine” tepkiler!

Sarayın sözcüleri tarafından açıklanan “Kamuda Verimlilik ve Tasarruf Paketi”ne sendikalar ve demokratik kitle örgütleri tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Mayıs 2024
  • 22:30

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kamu istihdamında ve ücretlerde kısıtlamaları öngören “Kamuda Verimlilik ve Tasarruf Paketi” açıklandı. Pakete Eğitim Sen, DİSK, KESK ve İHD yaptıkları yazılı açıklamalar ile tepki gösterdi.

KESK yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Bugün ‘Kamuda Tasarruf’ adı altında açıklanan paketten emekçilere, halka yeni saldırılar çıkmıştır. Tüm emekçileri ve yoksullaştırılan halkımızı; zaten yetersiz olan kamu yatırımlarının ve kamu personeli istihdamının kısılmasından güvencesiz istihdamın arttırılmasına, angarya çalışmanın arttırılmasından ücretlerin düşürülmesine, lojmanların ve sosyal tesislerin satılmasından servis hizmetlerinin kaldırılmasına kadar uzanan SALDIRI PAKETİNE karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.”

Eğitim Sen “Kamuda tasarruf gerekçesiyle eğitimden tasarruf edilmemelidir” başlıklı yazılı açıklamasında “Kamuda istihdamın sınırlandırılması ve kamuda çalışan emekçilerin haklarının tasarruf tedbirleri kapsamına alınmış olması dikkat çekicidir” dedi. Açıklamada en az 68 bin öğretmen açığının olduğu yerde kararın yanlış olduğu vurgulanarak şöyle devam edildi:

“Kamuda tasarruf tedbirlerinden sonuç alınması gerekiyorsa asıl tasarruf edilmesi gereken alanlar bellidir. Eğitim alanı başta olmak üzere kamu hizmetlerinin hiçbir alanında halkın günlük yaşamını olumsuz etkileyecek kısıtlamaya gidilmemelidir. Kamuda istihdam emekli sayısına göre değil, kamu hizmetlerinin gerektirdiği ihtiyaçlara göre belirlenmelidir.”

DİSK tarafından yapılan açıklamada paketin işçiler, emekçiler, emekliler için daha zor günlerin habercisi olacağı vurgulandı. Açıklamada şöyle devam edildi:

“Pakette yandaş müteahhitlere yapılan fahiş ödemeler yok; ‘itibardan tasarruf olmaz’ diye savunulan lüks saray harcamaları yok; en önemlisi de sermayeye tanınan vergi imtiyazlarına son vermek yok. Kamuda tasarruf adı altında, hastanede sağlık emekçisinden, okulda öğretmenden, kısacası vergisini ödememize rağmen nitelikli bir biçimde yararlanamadığımız kamu hizmetlerinden tasarruf var. Kamuda Tasarruf adı altında, daha fazla güvencesiz istihdam ve emekliye sefalet var. Ve en kötüsü bu paketi allayıp pullayıp ‘bakın biz tasarruf yapıyoruz, sıra işçide, emekçide, emeklide’ demeye hazırlanıyorlar. ‘Kamuda tasarruf paketi’ IMF’nin ve sermayenin desteğini alarak bu halka daha fazla bedel ödetmeye hazırlananların adaletsiz politikalarını süsleyip püsleyip paketlemesidir. Bu süslü paket kimseyi kandıramayacak! Gelirde ve vergide adalet mücadelesini büyüteceğiz!”

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) açıklamasında paket içeriğinde, yoksul ve dar gelirli emekçilerin hayatını daha da zorlaştıracak önlemler yer aldığı belirtildi. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Kamu kaynaklarının ulusal ve uluslararası sermayeye aktarılması önlenmelidir. Vergi ve gelir adaletini sağlamaya yönelik tedbirler alınarak yüksek gelir grubundan daha fazla vergi alınmalıdır. Asgari ücretliler, emekliler ve düşük gelirli yurttaşların yaşamlarını kolaylaştıracak tedbirler alınmalıdır. Anayasal bir hak olan herkesin çalışma ve insanca yaşam koşullarını sağlayacak önlemler alınmalıdır.”