Ankara Tabip Odası’nın çağrısı ile hekimler muayenehane hekimlerinin faaliyetlerini kısıtlayan ve hastaların sağlık hakkı ihlali yaşamasına neden olan yönetmeliğe karşı Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı.
“Muayenehane hekimlerinin serbest çalışma hakkı kısıtlanamaz” ve “Mesleki bağımsızlığımızdan hastalarımızın sağlık hakkından vazgeçmiyoruz” pankartı taşınan eylemde basın açıklaması okundu. Hekimler adına okunan basın açıklamasında Sağlık Bakanlığı’nın 6 Ekim 2022’de “Özel Hastaneler Yönetmeliği” ile “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliği”nde değişiklikler yaptığı hatırlatıldı.
Yapılan değişikliklerin hekimlerin özlük ve çalışma haklarını iyileştirmek yerine, muayenehanesi olan hekimlerin serbest çalışma hakkını engellemeye yönelik olduğunu belirtilen açıklamada şöyle devam edildi:
“Bu yönetmelik de diğerinden çok farklı değildi. Konuyla ilgili defalarca açıklama yaptık, şikayet ve taleplerimizi ilettik; hukuk büromuz dava açtı.”
“Karşımızda yapboz tahtasına dönüştürülen bir sağlık sistemi var” denilen açıklamada “Bu sistemde ne kamu yararı ne hekim hakları ne de hasta hakları gözetiliyor. Sistemin kazananı sadece ve sadece zincir özel hastaneler!” diye belirtildi.
Muayenehane hekimlerinin özel hastane patronlarının insafına terk edildiğini, özel sağlık kurumları ile sözleşme yapabilen hekimlerin ise köleliği andırır koşullarda çalışmaya zorlandığına değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu durumun nedenlerini çok iyi biliyoruz! Bugün neredeyse mevcut hastanelerin en az üçte biri özel hastanelerden oluşuyor. Bu hastanelere ise ucuz işgücü olarak çalışacak, tüm mesleki kariyeri ve birikimi bir hastane patronunun iki dudağından çıkacak sözlere tabi hekim gücü istiyorlar.”
Açıklamada yönetmelikle ilgili şu sorular soruldu:
“Şimdi Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya ve bu yönetmelik değişikliklerini yapan kişilere soruyoruz: Hekimlik mesleğinin bağımsızlığını neden ortadan kaldırmak istiyorsunuz? Bu yönetmelik hekimleri mi özel hastaneleri mi koruyor? Hasta zamanında alması gereken tedaviye erişemezse sorumluluk kime aittir? Serbest çalışma hakkı anayasal güvence altına alınmış iken neden anayasaya aykırı davranıyorsunuz?”
Açıklama, Ankara Tabip Odası ve uzmanlık dernekleri olarak hekimlerin serbest çalışma hakkını kısıtlamaya devam eden, hastaları mağdur eden ve özel hastane patronlarının çıkarlarına göre düzenlenen “Medipol Yönetmeliği” geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade edilerek sona erdi.