İzmir’de eylem:

“Yakıyorsunuz, yıkıyorsunuz, yok ediyorsunuz, yönetemiyorsunuz!”

AKP-MHP iktidarının orman yangınları, sel, deprem sonrası acizliği üzerine İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri basın açıklaması yaparak “Yakıyorsunuz, yıkıyorsunuz, yok ediyorsunuz, yönetemiyorsunuz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ağustos 2021
  • 20:35

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, “Yakıyorsunuz, yıkıyorsunuz, yok ediyorsunuz, yönetemiyorsunuz!” şiarıyla  Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde eylem yaptı.

Eylemde basın açıklamasını Büro Emekçileri Sendikası (BES) şube başkanı Mustafa Güven okudu. Haftalardır süren yangınlar ve sellere dikkat çeken Güven bu doğa olaylarının “felakete” dönüşmesinde iktidarını sorumluluğuna dikkat çekti.

“Neden kamu kaynaklarının sermayeye peşkeş çekilmesi”

“AKP iktidarı yaşanan her sorunda önce sorunu yok saymayı, mecbur kalırsa sorunun kaynağı olarak muhalefeti suçlamayı hatta çoğu zaman yangına körükle gitmeyi tercih ediyor ya da mecbur kalıyor” denilen açıklamada yangınların, sellerin nedeni şöyle ortaya koyuldu:

“Orman yangınlarının gerçek nedeni yalnızca yağan yağmur yada çok sıcaklık değildir. Sellerin, yangınların gerçek nedeni kamu kaynaklarının yağmalanması, sermayeye peşkeş çekilmesidir.”

İktidarın yangınları söndürecek uçağı dahi harekete geçiremediği belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“İktidar halkın acılarını, yaralarını sarmak yerine haber yapanlara cezalar getiriyor, doğru ve gerçek haber alınmasını engelliyor. Hatta felaketlere kendi imkanıyla seferber olan vatandaş veya kimi kuruluşların yaptıkları çağrılar devletin acizliğini ortaya koyduğu için engelleniyor, tehdit ediliyor hatta hedefe konuluyor. Bütçeden sürekli sermayeye teşvik yaratılırken, ormanlar yanarken bir yangın söndürme uçağı dahi kaldırılamıyor, her yoğun yağış bir sel felaketine dönüşürken insanlar evsiz barksız çaresiz bırakılıyor.”

“İktidarın orman yangınları ve sellerin yarattığı yıkımın yükünü IBAN göndererek vatandaşa yüklemeye çalışması bir yönetememe halinin açık itirafıdır” denilen açıklamada iktidarın rant politikalarından vazgeçmesi istendi.

“Çözümsüz saray rejimi gerici, ırkçı politikalarda ısrar ediyor”

Yangın, sel, deprem gibi doğa olaylarına çözüm getiremeyerek bunları felakete dönüştüren iktidarın çözümü ırkçılığı körüklemekte aradığı belirtilen açıklamada Kürt halkına, HDP’ye, mültecilere yönelik saldırılar, Deniz Poyraz cinayeti ve Konya katliamı hatırlatıldı. “Son iki ayda İzmir’de HDP İl Binasında Deniz Poyraz’ın katledilmesi dahil en az sekiz saldırının meydana geldiği; 2010 Yılından bu yana ise 280 ırkçı saldırıda 15 kişinin öldüğü, 97 kişinin yaralandığının İnsan Hakları örgütlerinin verilerine yansıdığını görüyoruz” denilen açıklamada, ırkçılığın düzen muhalefeti tarafından da kışkırtıldığı ifade edilerek CHP’li Bolu Belediyesi Başkanı’nın ırkçı uygulaması örnek verildi.

Yaşanan işsizliğin yoksulluğun sorumlusunun iktidar olduğu belirtilen açıklama faşizme karşı mücadele çağrısıyla şöyle son buldu:

“Bu ülkedeki tüm faşist gerici saldırıların sorumlusu siyasal iktidarın Saray rejiminin ta kendisi olduğunu biliyoruz, görüyoruz. Tüm demokrasi güçlerini iktidarın gerici, kutuplaştırıcı politikalarına karşı, herkesin yaşam hakkının kutsal olduğu, eşit, özgür ve güvenli bir şekilde yaşayacağımız demokratik bir ülke mücadelesinde birleşmeye çağırıyoruz.”

Kızıl Bayrak / İzmir