Askeri-faşist darbenin 42. yılında DEV TEKSTİL Sendikası İzmir Şube’si, 12 Eylül darbesi ve darbenin sınıf hareketine etkilerini konu alan söyleşi gerçekleştirdi.
Söyleşi 12 Eylül ve sonrası süreçleri özetleyen bir sunum ile başladı. Toplumsal yaşamın tamamını etkileyen 12 Eylül darbesinin birçok başlık altında ele alınabileceğini belirten konuşmacı, ancak, sunum çerçevesinde darbenin sınıf hareketine etkileri ve bugüne yansımaları üzerine durulacağını belirtti.
Sunumda, 12 Eylül darbesinin emperyalistlerin yönlendirmesi ile sermaye düzeninin ihtiyaçları çerçevesinde, gelişen sınıf ve kitle hareketini dizginlemek ve 24 Ocak kararları olarak ifade edilen ekonomik-sosyal yıkım programının hayata geçirilmesi bakımından kapsamlı bir saldırı olduğu vurgulandı. Faşist baskı ve zorbalıkla ezilen toplumsal hareketin ardından hayata geçirilen saldırılar özetlenerek, bugünkü çalışma ve yaşam koşullarının 40 yıllık bir düzenin sonucu olduğu belirtildi. Sermaye temsilcilerinin tutumları, darbe yönetiminden istekleri özetlenerek, o dönem hedeflenenlerin bugün hayata geçirilmiş halini yaşadığımız ifade edildi. 12 Eylül'ün düzlediği yolda uygulanan yasal ve fiili saldırılara, sendikalara yönelik kuşatmalara, tüm bunlar karşısında kimi zaman yaşanan çıkışlara değinilerek, gerileyen sınıf hareketi gerçekliği üzerine duruldu.
Ocak ayı ile başlayan eylemli süreçlerde, kimi araştırmalara göre günlük ortalama dört fabrikada hak arama mücadelesi yaşandığı belirtilerek, ekonomik, sosyal sorunların mayaladığı yeni bir sürecin öngünlerindeyiz belirlemesi yapıldı.
Ardından, 12 Eylül'ün topluma ve sınıf hareketine etkileri, bugün yaşanılan sorunlar silsilesi ve ne yapılması gerektiği karşılıklı tartışmalara konu edildi. Söyleşi sona erdikten sonra katılımcılarla 12 Eylül üzerine sohbetler edildi.
Kızıl Bayrak / İzmir