İstanbul’da 6 Şubat eylemi

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Beşiktaş’ta gerçekleştirilen eylemde 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitirenler anıldı ve doğa, kent ve yaşam odaklı bir ülke kuruluşu için mücadele çağrısı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Şubat 2024
  • 21:07

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Beşiktaş’ta gerçekleştirilen eylemde 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitirenler anıldı ve doğa, kent ve yaşam odaklı bir ülke kuruluşu için mücadele çağrısı yapıldı. “6 Şubat depremini unutma!” yazılı pankartın taşındığı eylemde karanfiller ve yakılan mumlarla depremlerde yaşamını yitirenler anıldı.

Dörtlü adına okunan ortak açıklamada deprem süreci aktarılarak, depremin yarattığı yıkım ve ölüm resmi sayılarla hatırlatıldı. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Yaşadığımız afetin yönetim sürecinde AKP iktidarının sergilediği tutumlardan şunu çok iyi gördük ki, resmî açıklamalarla paylaşılan veriler gerçekliği yansıtmaktan oldukça uzaktır.

Depremde yaşanan kayıplara ve yıkımlara ilişkin tüm veriler aradan geçen 1 yıl sonunda henüz tam anlamıyla açıklanmış değildir.

Depremin ilk günlerinde, yaşanan yıkımın büyüklüğü toplumdan saklanmaya, her şeyin kontrol altında olduğu imajını yaratmaya çalışıldı.

Afetle mücadele konusunda büyük bir başarısızlık gösteren AKP iktidarı, ilk günden itibaren sorumluluğu üzerinden atmak için elinden gelen her şeyi yaptı.

Felaketin boyutlarını büyüten ve hepimizin canının daha fazla yanmasına neden olan şey ise afet sonrasında yaşananlar oldu.

Deprem sonrasında arama kurtarma faaliyetlerinde yaşanan zafiyetler nedeniyle binlerce kişi günlerce enkaz altında kurtarılmayı bekledi. Depremzedeler enkaz altındaki yakınlarını kurtarabilmek için ne bir arama kurtarma timine, ne de gerekli teçhizata ulaşabildiler.

AFAD’ın yetersizliğine ve beceriksizliğine, bir yardım kuruluşu olmaktan çıkartılarak bir şirket haline dönüştürülen Kızılay’ın skandalları eklendi.

Depremzedeler haftalarca çadır beklerken, Kızılay’ın elindeki çadırları şirketlere ve yardım kuruluşlarına pazarladığı ortaya çıktı. Yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları halk sağlığı ve çevre sorunları yaratacak biçimde yürütülmeye devam edildi.”

“Yaşamlarımız için bu yıkımı ve talanı durduracağız!”

Açıklamada, AKP iktidarının bu fiyaskoları bastırmak için sergilediği saldırganlığa yer verildi ve emek-meslek örgütlerinin deprem sürecindeki çalışmaları aktarıldı.

Deprem bölgesinde şu anki duruma dikkat çekilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Yaşadığımız büyük kayıplar ve derin acılar bizlere bir kez daha göstermiştir ki aklı, bilimi, planlamayı ve denetimi dışlayan yönetim anlayışı, ülkemizin geleceğine yönelik en büyük tehdittir.

Tüm bu kayıplar ve hasarlar, 6 Şubat’ın üzerinden geçen 1 yıla rağmen depremzedelerin çözülmeyen sorunları bizlere şunu göstermektedir;

Bu süreçte yaşanan felaketler gibi bundan sonra yaşanacak felaketlerin sorumluluğu da deprem vergilerinin hesabını dahi veremeyen AKP iktidarındadır.

Benzer felaketlerin tekrar yaşanmaması için ranta dayalı, piyasacı, kamusal denetimi ve kamu yararını hiçe sayan politikaların terk edilmesinden başka yol yoktur.

Tekrar hayatını kaybeden yurttaşlarımızın acısını ilk günkü gibi yüreğimizde hissederek, başsağlığı, sabır ve dayanışma dileklerimizi iletiyoruz.

Herkesi doğa, kent ve yaşam odaklı bir ülke kuruluşu için mücadele çağırıyoruz.

Yaşamlarımız için bu yıkımı ve talanı durduracağız!”

Basın açıklamasının okunmasının ardından KESK ve TTB adına konuşmalar yapıldı.

Eylem boyunca “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok!”, “Sesimi duyan var mı?”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları atıldı. Eyleme BDSP ve DGB’nin yanı sıra, çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve Özak direnişçileri katılım sağladı.

DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu eylem başladığında sık sık flamalara müdahale etmeye çalıştı. “Katil devlet hesap verecek!” sloganı atıldığı sırada ise polisin engelleme girişimine destek veren Arslanoğlu, “ortak sloganlar” dışındaki sloganların atılmamasını istedi. Eylemcilerle Arslanoğlu arasında gerilim yaşandı.

Eylem bitiminin ardından vapur iskelesine yönelen kitleye polis saldırdı. Kaldıraç’tan en az 4 kişi gözaltına alındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul