Deprem bölgesinde eylemler

Maraş merkezli depremlerin birinci yıl dönümünde depremin yaşandığı illerde eylemler yapıldı. “Unutmak, affetmek, helalleşmek yok!” vurgusunun öne çıktığı eylemlerde depremde hayatını kaybedenler anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Şubat 2024
  • 21:31

Maraş merkezli depremlerin birinci yıl dönümünde depremin yaşandığı illerde eylemler yapıldı. “Unutmak, affetmek, helalleşmek yok!” vurgusunun öne çıktığı eylemlerde depremde hayatını kaybedenler anıldı.

Antakya, Maraş, Adıyaman, Malatya, Kilis, Osmaniye, Adana, Antep, Diyarbakır ve Urfa’da, depremin meydana geldiği saat 04.17’de anma programları yapıldı. Günün ilerleyen saatlerinde de eylemler devam etti.

Samandağ’da saat 11.00’de PTT önünde toplanan binlerce kişi sloganlarla, bahurlarla, rihenlerle, ağıtlarla, fotoğraf ve dövizlerle Pazar Alanı’na yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca “Afet değil bu bir katliam!”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Unutmak, affetmek, helalleşmek yok!” sloganları atıldı. Pazar Alanı’a gelindiğinde anma programı yapıldı. Konuşmaların ardından müzik grupları Kürtçe, Türkçe ve Arapça ezgilerini seslendirdi.

Malatya’da 6 Şubat Platformu, yasağa rağmen Emeksiz Caddesi’nde sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. “Sessiz çığlık!” yazılı pankartın taşındığı eylemde Fazıl Say’ın “İnsan-insan” şarkısı dinlendi.

Antakya’da Maksim alanından Saray Caddesi'ne (eski Antakya Caddesi) yürüyüş yapıldı. “Unutmak, affetmek yok!” ve “Hatay'ı yeniden kuracağız!” yazılı pankartların taşındığı yürüyüşe çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, emek ve meslek örgütü temsilcisi katıldı.

Yürüyüş boyunca “Deprem değil ihmal öldürdü!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma!”, “Hatay bizim, memleket bizim!”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!” sloganları atıldı. Saray Caddesi’nde yapılan anma programı saygı duruşu ile başladı. Anma eylemi konuşmalarla devam etti.

Halkevleri, EMEP, Kaldıraç, SMF, TİP, TÖP depremin yıldönümünde, hayatını kaybedenleri anmak ve sorumlulardan hesap sormak için Büyük Hatay Yürüyüşü’ne katılmak üzere Harbiye Yolu üzerinde buluşarak yürüyüş gerçekleştirdi.

6 Şubat Platformu adına basın açıklamasını okuyan Ece Doğru, 6 Şubat depremleriyle yaşamlarının altüst olduğunu söyledi. Doğal bir afetin ihmallerle felakete dönüştürüldüğüne dikkat çeken Doğru, acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu belirtti. Antakya’da halkın hala sokakta kaldığını, hijyen koşullarından uzak bir yaşam sürdüğünü, günlerce süren su ve elektrik kesintilerine tahammüllerinin kalmadığını vurgulayan Doğru, bir an önce ücretsiz olarak kalıcı konutlara geçmek, sağlıklı ve güvenli koşullarda insanca yaşamak istediklerini dile getirdi. Demokratik kitle örgütü temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından eylem sloganlarla sona erdi.

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde açıklama yaptı. Yapılan açıklamada depremde yaşamını yitirenlere ilişkin paylaşılan verilerin gerçeği yansıtmadığı söylendi ve şöyle devam edildi:

“Bu büyük yıkımın tek sorumluluğu sadece kar hırsıyla başı dönen, yaşadığı her karışı ranta çevirmeye çalışan müteahhitlere de yıkılamaz. Çünkü asıl sorumlu bu hırsı besleyen, büyütenlerdir. Denetim yapmaktan, etkili yaptırımlar uygulamaktan, süreçleri kurallara uygun yürütmekten aciz bir hukuk sistemi inşa eden köhne düzenin sahipleridir.”