“6 Şubat 2023: Afet değil katliam”

İHD İstanbul Şubesi 6 Şubat depreminin 1. yıldönümü nedeniyle şube binasında “6 Şubat 2023: afet değil katliam! 50.000! 130.000! sayı değil insan” vurgusuyla basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Şubat 2024
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 6 Şubat depreminin 1. yıldönümü nedeniyle şube binasında “6 Şubat 2023: afet değil katliam! 50.000! 130.000! sayı değil insan” vurgusuyla basın toplantısı düzenledi.

Düzenlenen basın toplantısında yapılan açıklamada “Deprem göz göre göre felakete dönüştürüldü” denilerek depremin gerçekleştiği illerdeki durum aktarıldı.

Depremde AFAD ve Kızılay’ın gerçekliği anlatılan açıklamada geçen 1 yıla dikkat çekilerek şunlar vurgulandı:

“Deprem bölgesinde yaşayan insanların sorunları devam ediyor. Barınma sorunu devam ediyor. Eğitim, sağlık hizmetlerine erişim kısıtlı. Çocuklar yanarak can veriyor.”

Erdoğan’ın Antakya’da yaptığı konuşmada depremzedeye yardımın edilmemesinin itiraf edildiği hatırlatılan açıklamada deprem üzerine acil yapılması talep edilenler şöyle sıralandı:

“1. Yaşam hakkını önceleyen, insan, doğa ve tüm canlıları odağına alan bir kent planı için yerel yönetimler ve başta emek meslek örgütleri olmak üzere demokratik kitle örgütleriyle birlikte kent koordinasyonları kurulmalıdır.

2. Halkın güvenli konutlarda oturma ve temiz bir çevrede insanca yaşama hakkı vardır. Halkın kendi yaşam alanları ile ilgili söz ve karar hakkına sahip olduğu mekanizmalar yaratılmalıdır.

3. Kamu binalarının depreme karşı güvenli oluşu tartışılmaz bir gerçek olmalı, başta hastaneler, okullar deprem sonrası işlevini yerine getirebilmelidir.

4. Kentlerde altyapı, toplu ulaşım, yangından korunma gibi sistemler, deprem riski öngörüsüyle inşa edilmelidir.

5. Deprem sonrası kullanılmak üzere yeterli, insanların asgari düzeyde yaşamlarını devam ettirecekleri toplanma alanları belirlenmelidir.

6. Eğitim, sağlık, barınma, beslenme ve ulaşım gibi en temel hizmetlerin eşit, nitelikli güvenli ve ulaşılabilir olmaları her koşulda güvence altına alınmalıdır.

7. Afet bilinci ve kültürünün gelişmesi için ilköğretimden itibaren coğrafya ve jeoloji dersleri müfredata alınmalı; afet öncesi, afet anı ve sonrası için eğitimler verilmeli, afet esnası ve sonrasında yapılacaklara dair eğitimler ilkokul seviyesinden başlatılmalıdır.

8. Afet yönetiminde toplumsal cinsiyet eşitliği temel alınmalıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayata geçirilmesi kamu politikası olarak kabul edilmeli ve afet yönetiminin tüm süreçleri bu politika üzerinden yapılandırılmalıdır.

9. AFAD ve Kızılay yeniden yapılandırılmalı, iktidardan bağımsızlaştırılmalıdır. İllerde AFAD danışma kurulları oluşturulmalı, ilgili demokratik kitle örgütleri ve yerel yönetimler bu kurullarda yer almalıdır.”