Maraş merkezli depremlerin birinci yıl dönümünde birçok ilde emek ve demokrasi güçleri eylemler gerçekleştirdi.
Zonguldak’ta maden ocaklarında çalışan işçiler anma gerçekleştirdi. Anmada konuşan ve arama-kurtarma çalışmalarına katılan madenciler yaşadıklarını anlattı.
Dersim Kent Konseyi tarafından yapılan eylemde basın açıklaması okundu. Açıklamada şunlar ifade edildi:
“Merkezi iktidarın rantçı şehirleşme anlayışı, imara açılmaması gereken alanların seçim yatırımı adına imara açılması, hiçbir mühendislik hizmeti almamış milyonlarca yapıyı imar barışıyla kamunun hizmetine sunması, depremin ilk anından itibaren büyük dayanışmanın sahibi olan Türkiye halklarının dayanışma pratiğinin engellenmesi gibi nedenler zaten çok şiddetli olan depremin yıkım gücünü daha da arttırmış ve neticesinde birçok önlenebilir ölüm ve yaralanmaların önüne geçilememiştir.”
Ankara’da KESK Şubeler Platformu Sakarya Caddesi’nden Kızılay Genel Müdürlüğü önüne anma yürüyüşü gerçekleştirdi. “Bilimden gidilmeyen yolun sonu yıkımdır. Deprem değil sistem öldürür! 6 Şubat’ı unutmadık!” yazılı pankartın taşındığı eylemde basın açıklaması okundu. Açıklamada şunlar ifade edildi:
“Nerede deprem vergileri? Eğer bu derem vergileri yerinde ve amacında kullanılmış olsaydı şu anda hiç bir mağdur vatandaş olmayacaktı. Elbette kaybettiğimiz canlarımızı unutmayacağız, unutturmayacağız ve bu ölümlerden sorumlu olanlardan hesap soracağız!”
Batman Emek ve Demokrasi Platformu, Yılmaz Güney Parkı’nda açıklama yaptı. “Depremler değil, rant ve ihmalleriniz öldürür!” pankartının açıldığı açıklamada konuşan Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Ramazan Bilmez, aradan geçen zamana rağmen halen sorunların devam ettiğini belirterek, yaşamını yitirenleri andı.
Datça Demokrasi Platformu, depremin yaşandığı 4.17’de anma yaptı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan anmada mumlar yakıldı.
Denizli Sağlık Platformu ve TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu, 6 Şubat depreminin yıl dönümünde çürük raporu bulunan Denizli Devlet Hastanesi önünde eylem yaptı. Denizli Devlet Hastanesi Başhekimlik binası önünde okunan basın açıklamasının ardından yürüyüş yapılarak Denizli İl Sağlık Müdürlüğü önüne siyah çelenk bırakıldı. Yapılan açıklamada Denizli Devlet Hastanesi hakkında 7 yıl önce verilen çürük raporuna dikkat çekilerek yetkililere şu sorular yöneltildi:
“Peki bunca yıl sorumlular ne yaptılar? Başhekimler ne yaptı? Sağlık Müdürü ne yaptı? Valiler, belediye başkanları ne yaptı? Bu beklenen felakete acil önlem düşünmeyen yöneticiler bizlerin hayatları üzerine kumar oynadıklarının farkındalar mı? Defalarca yazılı başvurduk cevap verdiler mi?”
Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri, Candoğan Parkı’nda bir araya geldi. Açıklamayı emek ve demokrasi güçleri adına Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir okudu.
Basın açıklamasından sonra oturma eylemi yapıldı. Oturma eylemi alkış ve sloganlarla sona erdi.
Eylemde yapılan açıklamada şunlar söylendi:
“Depremlerin, sellerin, doğa olaylarının binlercemizi yaşamdan koparan birer felakete dönüştüğü,
Ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü,
Haklarımızın, özgürlüklerimizin ortadan kaldırıldığı bu bozuk düzen bizim düzenimiz değildir.
İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.
Depremzede kardeşlerimizle 6 Şubat depreminin ilk gününden itibaren başlattığımız dayanışmamızı büyütmeye, acılarımızı paylaşmaya, yaralarımızı hep birlikte sarmaya devam edeceğiz.”
Van’da KESK Şubeler Platformu, depremlerin yıl dönümü nedeniyle Aydın Perihan Alışveriş Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. KESK Dönem Sözcüsü ve Yapı Yol Sen Şube Başkanı Şemsettin Bakır, depremde can kaybının artmasına sebep olan kişi ve kurumlardan halen hesap sorulmadığını belirterek, sorumluların yargılanmasını istedi.
Şırnak’ta KESK Şubeler Platformu’nun çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamaya katılanlar, depremden etkilenen şehirlerin isimlerinin yazıldığı dövizleri taşıdı. “6 Şubat depremlerini unutmadık. Affetmeyeceğiz!” pankartının açıldığı açıklamada konuşan KESK üyesi Beşir Aygül, “Ne yazık ki yaşadığımız bu coğrafyanın tarihi her zaman acıların, yıkımların, felaketlerin tarihi oldu. Bu topraklarda yaşayan insanlar olarak çok acı gördük. Çokça çile çektik” dedi.
Mardin Emek ve Demokrasi Platformu’nun, Karayolları Parkı’nda gerçekleştirdiği anma saygı duruşu ile başladı. “Unutmayacağız! Affetmeyeceğiz!” pankartının açıldığı anmada basın metnini platform adına Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Sümeyye Oğur okudu. Depremlerde yıkık binaların enkazlarının yanı sıra çaresizliğin de hafızalara kazındığını kaydeden Oğur şunları ifade etti:
“Asla unutmayacağız. Depreme geç müdahale eden iktidar, rantın önünü açan uygulamalarla sermayenin hızlıca enkaz kaldırma çalışmalarına başlamasını sağladı… Bu büyük yıkımın ve ihlallerin tek sorumluluğu sadece kâr hırsıyla başı dönen, her karışı ranta çevirmeye çalışan sermayeye ve müteahhitlere yıkılamaz. Çünkü asıl sorumlu bu rant hırsını besleyen, önünü açan ve büyütenlerdir.”
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Attalos Meydanı’nda 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anıldı. Basın metnini okuyan İlhan Karakurt yaşanılan yıkım için şunları ifade etti:
“Bir yıl önce yaşadığımız yıkımın sebebi ne tek başına depremdir. Ne de binalardır. Bu büyük yıkımın tek sorumluluğu sadece kâr hırsıyla başı dönen, yaşadığı her karışı ranta çevirmeye çalışan müteahhitlere de yıkılamaz. Çünkü asıl sorumlu bu hırsı besleyen, büyütenlerdir. Denetim yapmaktan, etkili yaptırımlar uygulamaktan, süreçleri kurallara uygun yürütmekten aciz bir hukuk sistemi inşa eden ve bu sistemi her gün yeniden yeniden üreten, hukuksuzluktan beslenen köhne düzenin sahipleridir. Doğru kuralı koysa dahi imar afları gibi garabetlerle bunu bile işlemez hale getirenlerdir. 6 Şubat depremi ile yaşadığımız yıkımın sorumlusu bırakalım olası deprem riskine karşı önlem almayı, doğal afetin göz göre göre büyük bir felakete dönüşmesine neden olacak politika ve uygulamaları hayata geçirmekten dahi geri durmayanlardır.”
Elazığ’da KESK Şubeler Platformu, depremin 1. yılında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan KESK sözcüsü Derya Coşkun şunları ifade etti:
“Bu depremin yaşanacağını apaçık belliydi, ama buna rağmen iktidar 'görmedim, duymadım, bilmiyorum' diyerek üç maymunu oynadı. Dolayısıyla sadece 6 Şubat depreminin değil, yaşadığımız her felaketin ağır sonuçlarına adeta davetiye çıkardılar” dedi. Yaşanan yıkımın sebebinin sadece deprem olmadığını ifade eden Coşkun, “Bu yıkımın asıl sorumlusu insanı ve emeği değersizleştirmeyi bir varoluş şekline dönüştüren, bunu da tüm topluma dayatmaya devam edenlerdir.”
Sivas Emek ve Demokrasi Güçleri 6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümünde depremde hayatını kaybedenleri andı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan anmada aradan geçen bir yıla rağmen kapanmayan yaralara dikkat çekildi.
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla saat 17.30’da Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda eylem yapıldı. Mersin Kadın Platformu yürüyüşle eyleme dahil oldu.
Tarsus’ta basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirilerek devletin politikaları teşhir edildi. Yarenlik Alanı’nda gerçekleştirilen açıklamayı Yusuf Dönergüneş okudu. Açıklamada depremin yarattığı yıkımın sorumluluğunun tek başına müteahhitlere yüklenemeyeceği, müteahhitler kadar iktidarın da bundan sorumlu olduğuna değinilerek şunlar ifade edildi:
“Bu büyük yıkımın tek sorumluluğu sadece kâr hırsıyla başı dönen, yaşadığı her karışı ranta çevirmeye çalışan müteahhitlere de yıkılamaz. Doğal afetleri katliama dönüştüren iktidarın yağma ve talan politikalarıdır.”
Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla saat 17.30’da depremlerin birinci yıldönümü dolayısıyla Trabzon Meydan Park’ta eylem yapıldı.
İstanbul’da DEM Parti İstanbul İl Örgütü, Kadıköy’de bulunan ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada devlet imkanlarının toplumu ve yaşamı savunmak için seferber edilmesi gerektiği vurgulanarak, depremden etkilenenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi, kayıp çocukların bulunması ve evsizlere konutların verilmesi çağrısında bulunuldu. Açıklama yaşamını yitirenlerin anısına mumlar yakılarak son buldu.
Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde bir araya gelenler Kadıköy Meydanı’na yürüyüş yaptı. Sloganlarla yapılan yürüyüşün Kadıköy Rıhtım meydanına yönelmesinin ardından polis kitleye dağılması için anons yaptı. Kadınlar, tehditlere rağmen yürüyüşü sürdürdü. Rıhtımda basın açıklaması okundu.
İstanbul Sarıyer’de Hüseyin Kalkavan Lisesi önünde bir araya gelen kitle sloganlarla Sarıyer Meydan’a yürüyüş yaptı. Eylemde yapılan açıklamada “acımız da öfkemiz de taze” denildi.
Kocaeli merkezde, İzmit’te, TMMOB Kocaeli koordinasyon Kurulu’nun çağrısıyla 6 Şubat depreminin birinci yılında eylem gerçekleştirildi. Belediye İş Hanının önünde bir araya gelen kitle Anıt Park’a kadar yürüyüş gerçekleştirdi ve burada basın açıklaması yapıldı.
İzmir Kadın Platformu (İKP) 6 Şubat depreminde yaşamını yitirenler için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek insan zincir oluşturdu. İKP adına basın açıklamasını okuyan Deniz Uslu talepleri şöyle sıraladı:
“-Depremden sağ çıkartılan ama sonrasında akıbeti belli olmayan binlerce insanın, çocuğun akıbeti araştırılsın, sorumlular tek tek hesap versin.
-Deprem bölgelerinde temiz su ihtiyacı çözülsün, halkların sağlıklı bir yaşama kavuşması sağlansın.
-Faillerle aynı çadırlarda yaşamak zorunda kalan kadınlara barınma imkanı sağlansın.
-Kadın hastalıklarıyla ilgili ücretsiz ve kapsamlı taramalar yapılsın.
-Eğitim hakkı elinden alınan çocuklara, gençlere parasız, nitelikli eğitim sağlansın.
-Ücretsiz psikolojik destek noktaları kurulsun.
-Deprem bölgesindeki tüm üniversiteli kadınlara KYK bursu sağlansın.
-Bakım emeği toplumsallaştırılsın. Ücretsiz kreş, yaşlı bakım evi, çamaşırhaneler açılsın.
-Elektrik kesintilerinin son bulması, yangınların önüne geçilmesi için etkili çalışma başlatılsın.
-Şehir içinde yaşanan ulaşım sorunu acilen iyileştirilsin.
-Zeytinliklere, arazilere, tarlalara istimlak adı altında el koyma yasaları kaldırılsın.
-İstihdam sorunu yaşayan tüm kadınlara güvenli ve güvenceli iş imkanı sağlansın.
-Tüm depremzede yurttaşlar için insanca temel gelir güvencesi sağlansın.
-Özel okullara teşvike ayrılan bütçeler, kamusal eğitim için ayrılsın. Yerel yönetimler ve merkezi idare çocukların ücretsiz servis ihtiyacını karşılasın.
-İmar aflarından çürük binalar yapanlara, insanları bile bile ölüme terk edenlerden halka çadır satanlara, halklara ölüm ve zulüm düzeninden başka bir şeyi reva görmeyenlere kadar bu katliamda sorumluluğu olan herkes tek tek yargılansın.”