İstanbul, Ankara, İzmir...

Suruç eylemlerine polis saldırısı

Suruç Katliamı'nın 6. yıl dönümü nedeniyle gerçekleştirilmek istenilen eyleme İstanbul, İzmir ve Ankara'da polis saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Temmuz 2021
  • 19:38

Suruç Katliamı’nın 6. yıl dönümü nedeniyle İstanbul ve Ankara’da yapılmak istenilen eylemlere polis saldırdı. İstanbul, İzmir ve Ankara’da çok sayıda kişinin gözaltına alındığı ifade ediliyor.

İstanbul’da Halitağa’da yapılan oturma eylemi sonrası polis saldırırken, Ankara ve İzmir’de polis saldırısında çok sayıda kişinin gözaltına alındığı ifade ediliyor.

Kadıköy’de Suruç eylemine polis saldırdı

İstanbul’da yapılan eylem için ilk olarak Halitağa’da toplanıldı. Sloganlarla beklenilen eylemde 72. Adalet Nöbeti gerçekleştirildi. Adalet Nöbeti’nin ardından Halitağa’da yapılan Adalet Nöbeti’nin ardından Süreya Operası’na yürümek isteyenlere polis saldırdı. "Katil devlet" sloganları ile yapılan yürüyüşte polis saldırısında aralarında DGB'linin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis basın emekçilerine de saldırdı.

“Onların mücadelesi, düşleri bize sorumluluk bıraktı"

Halitağa’da gerçekleştirilen 72. Adalet Nöbeti’nde Suruç Aileleri İnisiyatifi adına bir konuşma yapıldı. İnisiyatif adına Yasemin Boyraz söz aldı ve şunları ifade etti:

"Sevdiklerimizden ayrılalı 6 yıl oldu. Bu yükü taşıyoruz. Bu bize sorumluluk da yükledi. Onların mücadelesi, düşleri bize sorumluluk bıraktı."

Boyraz, konuşmasında katliam sonrası AKP-MHP iktidarının sözcülerinin söylemlerini teşhir ederek 29 Eylül'de Suruç Katliamı ile ilgili mahkeme olacağını duyurdu.

“Herkes sesimizi duysun, herkes için adalet istiyoruz”

Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren Uğur Özkan'ın babası Mehmet Özkan söz aldı. Baba Özkan şunları vurguladı:

"Bugün sözde bayram, içimiz yanıyor o yüzden bayram olmuyor bize. 6 yıldır adalet istiyoruz. Herkes sesimizi duysun, herkes için adalet istiyoruz."

“Bu topraklarda adalet demek birlik olmak demektir”

Eylemde baba Özkan’ın ardından katliamda yaşamını yitiren Ezgi Sadet’in ablası Özge Sadet söz aldı.

“6 yıl önce bugün daha gün öğlene varmamışken 33 evden ağıtlar yükseldi. Çünkü 33 düş yolcusunun düşleri katledilmek istendi. O günden bugüne kol kola yürüdük bugünlere kadar geldik. Bu topraklarda adalet demek birlik olmak demektir. Biz bunu Çorum’da, Maraş’ta, Berkin’de gördük. Biliyoruz ki adalet mücadelemiz hiçbir engele takılmadan devam edecektir."

“Enternasyonal dayanışma irademizden korktular”

Suruç Katliamı’nda yaralanan Koray Türkay söz aldı.

“O günkü irademiz iktidar tarafından tehlike olarak görüldü. IŞİD çeteleri ile saldırdılar. Bu yüksek bilinç ve enternasyonal dayanışma irademizden korktular. Sahip çıkmamız gereken irade yeni bir yaşamı inşa etme iradesidir.”

“Sadece çocuklara oyuncak götürmüyorduk. Devrimi düşlüyorduk”

Suruç Katliamı’nda yaralanan Uğur Ok konuşma gerçekleştirdi. Ok şunları ifade etti:

“21. yy Stalingrad’ında direnenleri birleştirmek için Van'dan Akdeniz’den yola çıktık. Sadece çocuklara oyuncak götürmüyorduk. Devrimi düşlüyorduk.”

İsmet Şeker’in kızı Dilek Şeker konuşma gerçekleştirdi. Şeker “Koca 6 yıldır adalet arıyoruz. Buradaki polisler neden Amara Kültür Merkezi’nde yoklardı” diye sordu.

Katliam sonrası yurtdışına çıkan ve orada hayatını kaybeden Suruç yaralısı Sezgin Vatan’ın eşi söz aldı ve “Onların düşü yarım kalmayacak, adaleti her yerde arayacağız” dedi.

Suruç Katliamı’nda yaralanan Yasin Can söz aldı ve Kürtçe bir konuşma yaptı.

“Onların düşleri hayal değildi sosyalizm mücadelesiydi”

HDP Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya söz aldı ve şunları ifade etti:

“Bu kadar polis her katliamda neredeydiler. Tek tek resim ve video çekiliyor. HDP kapatma davasında “Suruç için adalet” sloganı suç sayıldı. Biz öfkeliyiz ve katledenler göstermelik yargılamalarla yargılanıyor. Mahkeme sürüyor. Gerçek azmettiriciler yani o koltukta oturanlar, katilleri koruyanlar, sizler de yargılanana kadar adalet istemeye devam edeceğiz. Onların düşleri hayal değildi sosyalizm mücadelesiydi. Gerçeğe dönüştürmek hepimizin sorumluluğudur.”

“Türkiye’nin cihatçı otobanına dönüşmesine izin vermeyeceğiz”

EMEP adına Ercüment Akdeniz söz aldı ve şunları ifade etti:

“Suruç işçilerin emekçilerin davasıdır. Ne yasandıysa emperyalistlerin Suriye politikası yüzünden yaşandı. Şimdi bir kez daha Taliban ile yol tutuluyor. Taliban ile iş tutarak Türkiye’yi cihatçı otobanına dönüştürmelerine izin vermeyeceğiz.”

“Savaş suçluları olarak yargılanacaklar”

HDP İstanbul Eş Başkanı Erdal Avcı söz aldı ve şunları ifade etti:

“Terörün en çıplak ve yalın halini Suruç’ta gördük. Terör diyerek kendi terörünü örtmeye çalışan bu zihniyet halkın en güzel çocuklarına terör uygulamıştır. Yargıyı baskı altına almak insanlık suçudur. Aydınlatmadıkları sürece suçu üstlenmiş olacaklardır. Bizler tüm katliamların hesabını soracağız. Savaş suçluları olarak yargılanacaklar”

“Katile katil denir, katil devlettir”

Gençlik Örgütleri adına yapılan konuşmada şunlar ifade edildi:

“6 yıldır gençlik örgütleri bu sokaklarda Suruç Katliamı’nın katilinin devlet olduğunu söylüyoruz. Katile katil denir. Katil devlettir. Onlar da bunu biliyor. Onların gözlerinde korkularını görüyoruz. Bizim gözlerimizde 33lerin cesareti var.”

“Sınıfsız sınırsız sömürüsüz gelecek düşümüzde yaşayacaklar”

Birleşik Mücadele Güçleri adına konuşma yapıldı ve şunları ifade edildi:

“6 yıl önce 33 canımızı aldılar. İki halk arasında kardeşlik köprüsünün yıkabileceklerini düşündüler. Bizim sınıfsız sınırsız sömürüsüz gelecek düşümüzde yaşayacaklar.”

“Sokakta olmaktan vazgeçmeyeceğiz”

Devrimci Anarşist Fedarasyon adına yapılan konuşmada “33 yoldaşımız devlet IŞİD iş birliği ile Suruç’ta katledileli 6 yıl oldu. Onların düşleri ve kavgaları ile sokaktayız. Ne kadar saldırırsa biz saldırsınlar sokakta olmaktan vazgeçmeyeceğiz” denildi.

“Onların düşleri bugün bu topraklarda dövüşenlerin düşleridir”

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu adına konuşma yapıldı ve konuşmada şunları ifade edildi:

“20 Temmuz bizim için hesap sorma günüdür. 6 yıl önce 33leri katledenler korkaktı aynı bugün etrafımızı saranlar gibi. Onların düşleri bugün bu topraklarda dövüşenlerin düşleridir. 33ler Ethemlerin, Berkinlerin öfkesi ile yola çıkmıştı o köprüyü kurdurtmaktan korktular. Biz o korktukları yapmaya adalet mücadelemizde devam ediyoruz.”

Eylemde Halkevleri, SYKP, EHP, TİP adına konuşmalar yapıldı. Eylem boyunca “Suruç’un hesabı sorulacak”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Suruç için adalet, herkes için adalet” sloganları atıldı.

Suruç eylemine Ankara’da polis saldırdı

Ankra’da Suruç Katliamı’nın 6. yıldönümünde Gençlik Örgütleri’nin gerçekleştirmek istediği eyleme polis saldırdı.

"Suruç için adalet, herkes için adalet" yazılı pankart taşıyan ve önlükler giyen Gençlik Örgütleri, "Katillerden hesabı gençlik soracak", "Suruç'un hesabı sorulacak", "Suruç için adalet, herkes için adalet" sloganlarıyla Konur Sokaktan Güvenpark’a yürüyüş yaptı.

Güvenpark’ta saldıran polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle:

“Şamil Parlak, Doğuş Özdemir, Seçil Işık, Deniz Boran Erbudak, Özenç İslamoğlu, Yücel Yavuz, Birkan Polat, Devrim Taylan Eryılmaz, Mert Karatağ, Safa Bayraktar, Said Boztaş, Emir Parlak, Ertürk Soysal, Zeynep Ülger, Güney Akgün, Deniz Barış Kuş, Emrecan Konyalı.”

Saldırıların ardından gençlik örgütleri HDP Ankara İl Örgütü’ne geçerek saat 19.30’da basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamadan önce Suruç eylemi ön süreci ile beraber aktarıldı. Aktarımda Dikmen’de polisin bildiri dağıtan devrimcilere kurşun sıkıldığı hatırlatıldı. Açıklamanın devamında “Kentin birçok yerinde Suruç şehitlerini anmak için çağrı yaptık. Öncesinde ve eylem gününde polis her zamanki gibi gerçek yüzünü gösterdi” denildi.

Gençlik örgütleri adına yapılan açıklamada “IŞİD 33 devrimciyi katletti. Yoldaşlarımız sınırsız bir dünya için katledildi” denildi ve şöyle devam edildi:

“Katilleri tanıyoruz, emri verenler devlettir. Devletin saldırmasının sebebi Kürt halkının boğulmasıdır, kadınların daha çok katledilmesidir. Bu topraklarda özgürlük mücadelemiz devam edecek. Örgütlü gücümüzle bu düzeni değiştireceğiz. Devletin çete mafya yapısı daha da öne çıkmaya başladı. Kayyum rektöre karşı verdiğimiz mücadele gibi katliamlara karşı da mücadele etmeye devam edeceğiz. Her yerdeyiz ve direniyoruz. Korkuları kendi boylarını aşıyor. 6 yıldır gerçek sorumlular yargılanmadı. Bizim adalet çağrımız bu topraklaradır. Kürtlere, Alevilere, LGBTİ’leredir. 6 yıldır Suruç için adalet Herkes için adalet şiarını yükseltiyoruz ve devam edeceğiz.”

İzmir’de polis saldırısı

Suruç Katliamı’nda ölümsüzleşenleri anmak için Karşıyaka İzban önünde toplanan gençlik örgütleri kısa bir anma etkinliği gerçekleştirdi.

Buradaki etkinlikten sonra Karşıyaka çarşısından İş Bankası Önüne yürüyüşe geçildi. Yürüyüşe geçen kitleye polis saldırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul, Ankara, İzmir