İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İş yeri Hekimliği Komisyonu, iş yeri hekimlerinin yaşadığı sorunlara dair yaptığı anketin sonuçlarını düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı’nın açıkladığı anket sonuçlarına iş yeri hekimlerinin hizmet sürelerinin kısalması sonucunda çok sayıda firmaya gitmek zorunda kaldıklarını aktararak pandemi sürecinde artan sorunlara dikkat çekti.
Çamlı devamında şunları söyledi:
"İş yeri hekimliği alanında taşeronlaşma, birçok olumsuzluğu beraberinde getirdi. Özlük haklarından, hizmet verilen binanın fiziki şartlarının yetersizliğine, mobbingden, emekliliğe yansımayacak ödemelere, özellikle emekli maaşlarının yetersizliği nedeniyle çalışmak zorunda kalmaya kadar birçok sorunla karşı karşıya kalmalarına neden olmuştur."
Raporun hazırlanmasında 52 ilden 421 iş yeri hekimiyle yapılan görüşmenin olduğunu belirten Çamlı, ankete katılanların sadece yüzde 40'ının İzmir'de çalıştığın ifade ederek, ankete katılan hekimlerin yüzde 52'sinin emekli olduğunu ve bunların yüzde 70'inin geçinemediği için çalışmaya devam ettiğini vurguladı.
Ankete katılanların yüzde 45'inin Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından belirlenen asgari ücretin yarısından azına çalıştığını kaydeden Çamlı, konuşmasının sonunda şunları söyledi:
"Ankete katılanların yüzde 30'u yıllık izin kullanırken sorun yaşamaktadır. Yüzde 23,3'ü izine çıkarken yerine başka hekim bulma baskısı altına girmektedir. 6331 sayılı yasa ile işçi sağlığı ve iş yeri hekimliği alanı tahrip etmiş, hekimlerin çalışma koşullarını olumsuzlaştırılmıştır. Bu yasayla iş yeri hekimliği alanı piyasaya açılmış ve ‘Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri' (OSGB) aracılığıyla taşeronlaştırılmıştır. İşyeri hekimlerinin büyük çoğunluğu OSGB'lerde çalışmaya zorlanarak piyasanın acımasız koşullarına bırakılmıştır. Meslek örgütü olarak İş yeri hekimlerinin her türlü hakları için mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz."