Irak’tan Türkiye’ye nota

Irak hükümeti dün TSK’ya ait SİHA’lar tarafından yapılan saldırının ardından savaş bakanı Hulusi Akar'ın ziyaretini iptal etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Ağustos 2020
  • 18:35

Türk sermaye devletinin Güney Kürdistan topraklarında gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda iki Irak'lı komutanın öldürülmesinin ardından Irak hükümetinden Türkiye’ye muhtıra verildi. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Perşembe günü için planlanan Türk Savunma Bakanı'nın ziyaretinin iptal edildiği duyuruldu.

Türkiye'nin Kürdistan'a yönelik emperyalistlerden alınan icazetlerle yürüttüğü karadan ve havadan yapılan saldırılarda dün Sidekan alanında SİHA’larla yapılan saldırıda iki Iraklı komutan ve bir de asker öldürülmüştü.

Irak hükümetinin yaptığı yazılı açıklamada “Irak, topraklarında bulunan Kürdistan bölgesindeki Erbil vilayetine bağlı Sidekan alanına insansız hava aracı ile Türkiye tarafından gerçekleştirilen ve kahraman Irak ordusundan iki komutan ve bir askerin ölümüne sebep olan açık saldırıyı reddeder ve şiddetle mahkum eder” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada saldırının ülkenin egemenliğini ihlal ettiği belirtilerek saldırının ülkeler arası ilişkileri düzenleyen uluslararası sözleşme ve yasaların ihlali olduğu ifade edildi. Saldırının her iki tarafa hizmet eden katılımcı güvenlik görevinin gerçekleştirilmesinin temeli olan iyi komşuluk prensibi ile çeliştiği vurgulandı. 

Irak hükümetinin açıklamasında “Bu tarz eylemlerin devamının ve sınır ihlalinin durmasına, Türkiye askeri güçlerinin sınırlarımızın içinden geri çekilmelerine yönelik Irak'ın taleplerinin gerçekleştirilmemesi, iki ülke arasındaki işbirliğinin çeşitli seviyelerde gözden geçirilmesini gerektirir” ifadeleri yer aldı.

Ayrıca Irak'ın topraklarının hiçbir komşu ülkenin zarar görmesi için karargah ya da koridor olarak kullanılamayacağı ve Irak topraklarının dış güçlerin çekişme ve yerleşme yeri olamayacağı vurgulandı.

Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Perşembe için planlanan ziyaretinin iptal edildiği duyurulan açıklamada, Irak Dışişleri Bakanı'nın Türkiye Büyükelçisini davet ederek ülkelerine yapılan saldırıyı ve ihlalleri şiddetle protesto eden mektubu iletecekleri bilgisi paylaşıldı.