İHD’den İzmir’de hasta tutsaklar için eylem

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi hasta tutsaklar için basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Aralık 2019
  • 15:58

İHD’nin her Cumartesi yaptığı eylemi, bu hafta hasta tutsaklar için yaptı. Saat 13.00’te Konak eski Sümerbank önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları hasta tutsakların serbest bırakılmasını istediler.

Basın açıklamasını  İHD yönetimi adına Av. Zafer İncin okudu. İnci basın açıklamasına “Hasta mahpus listemizde bulunan ve gerekli tedavileri için başvuruları sonuçsuz kalan Emine Aslan’ın ölümünden duyduğumuz üzüntümüzü bildirerek başlamak istiyoruz. Emine Aslan, hapishanede rahatsızlanmış ve 10 gün 500 yataklı devlet hastanesinde tedavi için yatmakta iken 03.12.2019 tarihinde sabah saat 7.00 da yaşamını yitirmiştir. Basından öğrendiğimize göre, cenazenin defni sırasında da birçok sorun yaşanmıştır. Kişilerin geleneklerine uygun defnedilme, ‘veda hakkı’ ihlal edilmiştir”dedi. Ardından Selahattin  Demirtaş’ın cezaevinde geçirdiği kalp krizine değinerek, cezaevinin müdahale etmemesi ve hastaneye geç kaldırılmasına dikkat çekti ve Demirtaş’ın tahliye edilmesini istedi.

Bu haftaki eylemde, Bolu F Tipi’nden Akhisar T Tipi’ne getirilen hasta mahpuslardan Hüseyin Sarı’nın durumuna dikkat çekildi. Açıklamada şunlar söylendi:

“Hüseyin Sarı; Parkinson, kalp, hipertansiyon, sematorfrom bozukluklar (psikolojik olarak ortaya çıkan fiziksel yakınma), boyun fıtığı, kas zayıflığı, diz ve ayaklarında (diskler arasında daralma) ülser, reflü ve ödem gibi birçok hastalıkla boğuşmaktadır. Bu yetmiyor-muş gibi bir de Hüseyin Sarı’nın infazının ertelenmesi için Adalet Bakanlığı’na başvuru yapılmasına rağmen Bolu F Tipi Hapishanesi’nde iken almış olduğu heyet raporunun sevk esnasında kaybolduğu söylenmiştir. Akhisar Cezaevi yönetiminin Sarı’ya raporun olmadığı ve yeniden heyet raporu alması gerektiğini söylenmiştir. Bürokrasinin yavaşlığı, ATK’nin yaklaşımı ve Hüseyin Sarı’nın sağlık durumu dikkate alındığında tekrar bu işlemleri yapmak sıkıntılı bir süreçtir. ATK’ den raporun tekrar istenmesi ve tedavi için serbest bırakılmasının sağlanması Hüseyin Sarı’nın yaşaması için elzemdir.”

Açıklanın ardından beş dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir