İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi “2019 Yılı Türkiye İnsan Hakları İhlalleri Raporu” hazırladı. Hazırlanan rapor, bugün kamuoyuyla paylaşıldı.
“Çözüm sürcinin” bitirildiği 24 Temmuz 2015’ten itibaren Türkiye’nün baskıcı otoriter rejime doğru hızla ilerlediği vurgulanan raporda darbe girişiminin bastırılmasının ardından ilan edilen OHAL’in otoriter rejimi tesis etmede önemli rol oynadığı ifade edildi. Raporun ön yazısı şu ifadelerle devam etti:
“OHAL ortamında 16 Nisan 2017 tarihli referandumla YSK tarafından kabul edildiği ilan edilen Anayasa değişiklikleri ile “Partili Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi veya Türk Tipi Başkanlık Modeli”ne geçildi. Bu model, OHAL ortamında 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimleriyle beraber yürürlüğe girdi. Seçimlerden hemen sonra 19 Temmuz 2018’de OHAL sona erdirildi.
Ancak, 31 Temmuz 2018’de yürürlüğe giren 7145 sayılı kanunla OHAL adeta 3 yıllığına uzatılmış oldu. Dolayısıyla 2019 yılı da aynı zamanda OHAL düzenin sürdürüldüğü bir yıl oldu.”
2019 yerel seçimlerinde AKP iktidarının yaşadığı yenilginin belirtildiği rapor Kürt illerinde devam eden kayyım saldırganlığı vurgulanarak “Kayyım atama siyaseti HDP’lilerin yanı sıra CHP’li belediyeleri de kapsayacak şekilde 2019 yılı ve 2020 yılı boyunca da devam ettirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
“Demokrasi ittifakı” vurgusu
2019’da kalıcı hale getirilen OHAL yasaklarıyla süren baskıcı rejime yargının da dahil edildiği belirtilen raporda “demokrasi güçlerinin bir araya gelememesi” üzerinde duruldu. 31 Mart 2019 seçimlerinde halkın “demokrasi ve barış mesajı verdiği” öne sürülerek “barış mesajının demokrasi güçleri tarafından algılanması ve demokrasi ittifakının kurulmasının zorunlu olduğunu vurgulamak istiyoruz” denildi.