12 Eylül darbesinin yıldönümünde İHD İstanbul Şubesi, TİHV, AN YAKAY DER, SODEV, Hayvan Hakları İzleme Komitesi, 78’liler Girişimi, Emekliler Dayanışma Sendikası Hak İnisiyatifi Derneği İstanbul Temsilciliği Taksim Elmadağ’daki İstanbul Radyosu binası önünde basın açıklaması yaptı.
Saat 11.30’da yapılan eylemde açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri okudu.
Darbeciler göstermelik “yargılandı”
12 Eylül 1980’de darbenin ilk olarak İstanbul Radyosu binasından duyurulduğu için açıklamayı orada yaptıklarını belirten Yoleri, darbelerin hala sürdüğünü şu ifadelerle dile getirdi:
“12 Eylül darbesine karşı olmakla övünen, kısmi anayasa değişikliklerine imza atan ve 12 Eylül’ü tamamen ortadan kaldıracağını söyleyen Ak Parti iktidarı ‘15 Temmuz darbe girişimi’ sonrasında ilan ettiği ve iki yıl süren OHAL ile 12 Eylül’ü daha da pekiştirmekle kalmadı, OHAL döneminde çıkarılan kanun hükmümde kararnamelerin meclis tarafından onaylanarak yasalaşması, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa değişikliğinin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yürürlüğe giren maddeleri ve 31 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren 7145 sayılı torba kanun ile OHAL’i ve darbe koşullarını süreklileştirdi.”
12 Eylül darbesinin ardından sıkıyönetimin 19 Temmuz 1987’ye kadar sürdüğünü belirten Yoleri,
“30 Kasım 2002 yılına kadar da zaman zaman bölgesel uygulanmış olsa da kesintisiz OHAL uygulaması ile hak ve özgürlüklerimize yönelik saldırılar ve gasplar sürdürülmüştü” dedi.
Darbecilerin güya yargılanmalarının bir oyundan ibaret olduğunu vurgulayan Yoleri, dava konusu bile yapılmayan darbe saldırılarının kısa bir dökümünü sundu.
“OHAL süreci 12 Eylül darbe sürecinden farksız”
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL sürecinde de farksız saldırıların olduğunu belirten Yoleri, OHAL süreci dökümünü şu ifadelerle sıraladı:
“* 25 bin 800 kamu görevlisi meslekten ihraç edildi, 20 bin dolayında memur açığa alındı.
* 446 bin kişi hakkında adli işlem yapıldı. OHAL nedeniyle tutuklananların sayısı 80 bine yaklaştı, 50 bin civarında kişi adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
* OHAL süresince 15 milletvekili tutuklandı,
* 99 Belediyeye kayyım atandı Belediye başkanları tutuklandı.
* 174 medya ve yayın kuruluşu kapatıldı, Türkiye, gazeteci tutuklama konusunda dünyada birinci sıraya yükseldi.
* Haklarında soruşturma açılanlar ve kamudan ihraç edilenlerin kendileri ve eşlerinin pasaportlarına el konuldu.
* 7 grev yasaklandı
* Hapishanelerde mahpus haklarına ağır sınırlamalar getirildi. Sohbet, arkadaş görüşü gibi kimi haklar tamamen rafa kaldırıldı
* OHAL mağduru 50 kişi intihar etti.
* İş cinayetleri, kadın cinayetleri ve çocuklara yönelik istismar olaylarında ciddi artışlar oldu.
* Ekonomik kriz derinleşti. İşsizlik ve yoksulluk arttı.”
“Darbelere, OHAL’e hayır!”
OHAL’i sürekli hale getiren 7145 sayılı torba yasanın 31 Temmuz’da Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe sokulduğunu belirten Yoleri “OHAL’in adı gitti kendisi süreklileşti ve 12 Eylül devam ediyor” dedi.