Hak ihlallerini aktaran tutuklulara disiplin cezası

Tarsus 1 No’lu Kapalı Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlallerini İHD ve HDP'ye mektup yoluyla aktaran tutsaklara, "içeride gizli kalması gereken bilgileri paylaşmak" iddiasıyla disiplin cezası verildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Kasım 2020
  • 17:52

Mersin'de “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan ve iki hafta önce bir yıl tutukluluk süresini doldurduktan sonra Tarsus 1 Nolu Kapalı Hapishanesi'nden tahliye edilen Resul Demir, yaşadığı hak ihlallerini paylaştı. Hapishaneye ilk girişte çıplak arama dayatmasına maruz kaldıklarını belirten Demir, bunu kabul etmediği için darp edilerek kıyafetlerinin çıkarıldığını söyledi. Özellikle koronavirüs sürecinin başlamasıyla birlikte hak ihlallerinde artış yaşandığına dikkat çeken Demir, her hafta sırayla yapılan sohbet, spor gibi sosyal faaliyetlerinin iki haftada bir yapıldığını, bazen hiç yapılmadığını ifade etti. 

Yemeklerden izmarit çıkıyor

Mezopotamya Ajansı'ndan Ömer Akın'ın haberine göre, mahpuslara verilen yemeklerin kötü olduğunu belirten Demir şunları ifade etti:

“Yemeklerin içinde taş, kıl, iplik hatta sigara izmaritinin dahi çıktığı oldu. Bu yemekler koğuşlara dağıtılırken eldivensiz ve maskesiz bir şekilde dağıtılıyordu. Bu konulara ilişkin cezaevi müdürü ile görüşme talebimiz oldu ama ‘virüsten dolayı müdür yok’ denilerek bu talebimizde reddedildi.”

Fotoğrafa pandemi engeli

Pandemi süresince tutuklulara dezenfektan verilmediğini aktaran Demir, aylık kişi başına 3 maske verildiğini ve ihtiyaç duyulması halinde kantinden satın almak zorunda olduklarını söyledi. Hapishane tarafından pandeminin bahane olarak kullanıldığını belirten Demir şunları belirtti:

“Tahliyesi yaklaşan tutuklular fotoğraf çektirmek için dilekçe veriyordu. Virüsten kaynaklı fotoğrafçı koğuşlara gelemez’ deniliyordu ama ne hikmetse günlük sayımlarda 20 gardiyan koğuşun içine giriyordu. Bu gardiyanlarda maske ve eldiven bulunmuyordu ve her tarafa dokunuyorlardı. Dolaplarımız karıştırılıyor, eşyalarımız dağıtılıyordu.”

Dilekçeye 60 gün sonra yanıt

Revire çıkmakta da sorun yaşadıklarına işaret eden Demir, “Bir aya yakın diş ağrısı çektim. Mideden ameliyat olan ve kanama yaşayan tutuklu arkadaşlarımız vardı. Revir için dilekçe yazdığımız zaman geri dönüş olmuyordu. Dilekçe verildikten 40- 60 gün geçtikten sonra cevap geliyordu” diye belirtti. 

Akraba olan tutsakların farklı koğuşlarda tutulmasından kaynaklı ziyaretçilerinin zorluk yaşadığına işaret eden Demir şunları belirtti:

“Bu tutukluların ailelerinin ekonomik zorluklarını azaltmak adına birlikte gelmeleri için tutukluların aynı koğuşa konulması talebinde bulunduk. Maalesef bu talep virüs bahane edilerek kabul edilmedi. Yeni Yaşam Gazetesi ve Evrensel Gazetesi aldık. Bunun ücreti aylık olarak hesabımızdan düşürüldü. Gazeteler 5 gün verildikten sonra savcılık tarafından yasaklandığını söylediler ve gazete vermediler. Gazete için bizden kestikleri ücretleri iade de etmediler" ifadesinde bulundu. Yaşanan sorunları dilekçe ile cezaevi idaresine bildirmelerine rağmen yanıt alamadıklarını dile getiren Demir şunları aktardı: "Bunun üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) mektup yazarak cezaevindeki sorunları aktardık. Bu seferde cezaevi idaresi tarafından ‘içerde gizli kalması gereken bilgileri paylaşmak’ suçlaması ile bizlere disiplin cezası verildi. Aile görüş yasağı verildi."