AB’den hak ihlallerine karşı yeni “çerçeve”

Avrupa Birliği, ağır insan hakları ihlallerinin yaptırımlarla cezalandırılmasına yönelik yeni bir yasal çerçeve belirledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Aralık 2020
  • 17:17

Avrupa Birliği (AB) “dünya çapında yaşanan ciddi insan hakları ihlalleri” için yeni bir çerçeve belirledi. Hak ihlallerine yol açanlara karşı sözümona yeni bir yaptırım planı belirlendi. Sözkonusu olan kendi çıkarları olduğunda insan haklarını bir kenara bırakan AB emperyalistleri, ikiyüzlü bir şekilde “ağır insan hakları ihlallerine karşı” sözde yaptırım uygulamak için yeni bir yasal çerçeve oluşturdu.

AB dışişleri bakanları Pazartesi günü diğer şeylerin yanı sıra işkence, kölelik, toplanma ve ifade özgürlüğünün sistematik olarak kısıtlanması durumlarında uygulanabilecek yeni bir yaptırım çerçevesi kararı aldılar. Bu yaptırım çerçevesine göre bu suçları işleyen kişiler, AB’ye giriş yasakları ve mal varlıklarının dondurulmasıyla cezalandırılacak.

ARTE’nin haberine göre, yeni çerçeveyle birlikte şirketlerden, kuruluşlardan veya diğer kurumlardan gelen fonların da dondurulabileceği vurgulanıyor ve AB’deki şirketlerin bunlarla iş yapması yasaklanıyor. Yeni yasal çerçevenin, karar alma sürecini kolaylaştırmayı ve hızlandırmayı amaçladığı öne sürülüyor. Benzer nedenlerle, AB 2018’de kimyasal silahların geliştirilmesi, yayılması ve kullanılmasına karşı kendi ceza çerçevesini oluşturmuştu. Geçen yıl buna siber saldırılar için ayrı bir yaptırım konusu eklenmişti.

AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanan kararnameye göre, soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar, işkenceler, kölelik, yargısız infazlar, insanların kaybedilmesi ve keyfi tutuklamalar listelenecek. “Yaygın” veya “sistematik” ise eğer, insan ticareti, cinsiyete dayalı şiddet, toplanma hakkı, ifade özgürlüğü veya din hakkı ihlalleri de kararname çerçevesinde cezalandırılacak.

Yeni yaptırım çerçevesinin Türkiye’yi de ilgilendirdiği konuşulurken, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, bunun Türkiye’ye bir “uyarı” olarak görülmesi gerektiğini belirtmişti. Asselborn, Türkiye’de insan hakları savunucularına ve avukatlara karşı gerçekleştirilen ihlallere dair örneklere yer verdiği konuşmasında, avukatların, “terörist” olarak zulüm gördüğüne dikkat çekti. Avukatların tutuklandıklarını ve yıllarca hapis cezasına çarptırıldıklarını belirten Asselborn, bunun sona ermesi gerektiğini ve yeni yaptırım adımlarının bu konuda yardımcı olabileceğini umduğunu dile getirdi.

Diplomatlar, sorumluların 2021’in ilk çeyreğinde AB yaptırım listesine alınabileceğini söyledi. Yeni AB yaptırım çerçevesi başlangıçta üç yıl süreyle geçerli olacak ve daha sonra  uzatılması gerekecek.