Hacı Bektaş Veli anma etkinlikleri yine ertelendi

Şenliklerin Ağustos ayında yapılacağını açıklayan Hacıbektaş Belediyesi, geçen yıl olduğu gibi Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerini Ekim ayına erteledi. Karara tepki gösteren Alevi dernekleri 16 Ağustos’ta Hacıbektaş’ta olacaklarını açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ağustos 2018
  • 06:59

Hacıbektaş Belediyesi, geçen yıl Hacı Bektaş etkinliklerinin Ekim ayına ertelemişti. Karar tepkiyle karşılanmıştı. Bunun üzerine etkinliklerin bu yıl, daha önce olduğu gibi 16-17-18 Ağustos tarihinde yapılacağı söyleniyordu. Belediye yönetimi son anda yaptığı açıklama ile geçen yıl olduğu gibi, Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerinin 15-16-17 Ekim tarihlerinde yapılacağını duyurdu.

Şenlik tarihinin değiştirilmesi, Hacı Bektaş şenliklerini devlet Aleviciliğinin arenasına çevirme tutumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Devlet Aleviciliğinin politik hattına uygun şenlik planlaması özellikle 2004 yılından beri belediye başkanı olan emekli general Ali Rıza Salman Pakoğlu’nun belediye başkanı olmasından sonra çok daha sistematik olarak uygulanmaya başlanmıştı.

Son 14 yıl içinde Alevileri, devletin Alevisi haline getirme rezaleti planlı bir tutum olarak koordine edildi. Devlet Aleviciliğini pekiştirmeye yönelik politik tutum, resmi programa damgasını vurdu. Paneller ve resmi programlarda yer alan hemen her etkinlik, Alevilerin mücadele tarihi içinde yaratılmış olan ilerici, devrimci birikimin tümüyle hafızalardan silinmesi amacıyla bağlantılı olarak planlandı. Şenlik programının içi boşaltıldı.

Gece konserleri ilerici ve devrimci kimliği ile bilinen sanatçı ve gruplara kapatıldı. Ayrıca panellerin tümü, Türk-İslam sentezini ve “Aleviliğin İslam içi olduğu” gerici tezini güçlendirmeye hizmet edecek bir içerikle ele alındı. Kitlelerin maddi ve manevi değerlerinin metalaştırılması yaklaşımı öne çıkarıldı. Alevi emekçilere verilen her hizmet rant kapısına çevrildi. Geçen yıl atılan adımla içeriği daha da boşaltılan şenlik programını tarihten silmek için şenlik tarihi değiştirildi.

Öte yandan şenlik tarihinin değiştirilmesini tepkiyle karşılayan Alevi Bektaşi Federasyonu ve bileşenleri, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 16 Ağustos’ta Hacıbektaş’ta olacaklar. İlerici alevi örgütleri 16 Ağustos’ta Hacıbektaş’ta bir toplantı düzenleyecek, süreci tartışacaklar. Ardından da kitleye açık olan bir panel düzenleyecekler.

Kızıl Bayrak / Hacıbektaş