İÜ öğrencileri 1 Mayıs soruşturmasında...

“1 Mayıs’a, Taksim’e, üniversiteye özgürlük!”

İstanbul Üniversitesi öğrencileri Hukuk Fakültesi’nde savunmalarını yaptı. Öğrenciler sonra Havuzlu Bahçe’de açıklama gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 29 Temmuz 2024
  • 14:30

Yakın zamanda birçok üniversite yönetimi 1 Mayıs’a katıldıkları gerekçesi ile öğrencilere soruşturma açmıştı. İstanbul Üniversitesi öğrencileri bugün (29 Temmuz) sabah saatlerinde Hukuk Fakültesi’nde savunmalarını gerçekleştirdi.

1 Mayıs’ta Saraçhane’de olmayan öğrencilere dahi “Saraçhane’de olduğunuz tespit edilmiştir” ifadesi ile uydurma bir tebligat ileten üniversite yönetimine birçok öğrenci tepki gösterdi. Öğrenciler savunmalarını yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüs Havuzlu Bahçe’de buluşarak açıklama gerçekleştirdi. “1 Mayıs’a, Taksim’e, üniversiteye özgürlük!” ve “Her gün 1 Mayıs her gün kavga!” sloganlarının atıldığı açıklamada şunlar ifade edildi:

“İstanbul Üniversitesi rektörlüğü, pek çok sıra arkadaşımıza 1 Mayıs'a katıldığı gerekçesiyle soruşturma başlattı. Bugün gerçekleşen soruşturmalar kapsamında, 1 Mayıs'a katılmak suç sayılarak arkadaşlarımızın savunması alındı.

Bizler her gün, yemekhaneye, yurtlara, ulaşıma gelen zamlardan başka bir şey konuşamazken 1 Mayıs nasıl yargılanır? Bizlere gelecek diye sunulan karanlık karşısında, gün be gün sıra arkadaşlarımız intihara sürüklenirken 1 Mayıs günü alanlarda değil de nerede olmamız beklenir?

2024 1 Mayıs'ı, estirdiği direniş nedeniyle ilk günden beri cezalandırmaya çalışılıyor. Hatırlatalım: dün mahkeme salonlarında bugün rektörlük soruşturmalarında yargılanan Sibel Ünli'dir, Enes Kara'dır, Zeren Ertaş'tır! Cezalandırılmak istenen işçilerin, öğrencilerin, kadınların mücadelesidir, Taksim'dir, 1 Mayıs'tır. Bugün, bizlerin eğitim hakkını elimizden almaya çalışanlar, dün sıra arkadaşlarımızın yaşamlarını çalanlardır. 1 Mayıs'a katılmak suç değildir! Soruşturmalar derhal geri çekilsin, eğitim hakkımız engellenemez!”

Kızıl Bayrak / İstanbul