Gözaltında kayıplar ve hasta tutsak eylemleri

Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de gözaltında kaybedilenler için adalet arandı. İzmir ve Ankara’da hasta tutsakların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Şubat 2024
  • 17:48

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 782. hafta eylemini Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenledi. Eylemde 1 Şubat 1994 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde gözaltında kaybedilen Kemal Mübariz'in akıbeti soruldu.

Basın metnini İHD Diyarbakır Şube Üyesi Fırat Akdeniz okudu. Mübariz’in akıbetini soran açıklamanın ardından oturma eylemine geçildi.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları da, 618. hafta eylemlerini Gülistan Caddesi üzerinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Eylemde konuşan İHD Şube Yöneticisi Rezan Baytar 20 Şubat 1994 tarihinde İstanbul Bakırköy ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini sordu.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 108. hafta eylemini Yüksekova’da bulunan Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde gözaltında kaybedilen Mehmet Işık için adalet talep edildi. Eylem sonrası İHD Hakkari Şubesi sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı: 

“108 haftadır Yüksekova da cezasızlıkla mücadele, herkes için adalet ve yeni ihlallerin önlenmesi mücadelesini sürdürüyoruz.

Bu hafta 1994 yılında gözaltında katledilen Mehmet Işık için bir araya geldik.

#KayıplarBulunsunFaillerYargılansın”

İHD İzmir Şubesi Konak Eski Sümerbank önünde eylemini gerçekleştirdi. Basın metnini Gülay Gün Bilici ‘nin okuduğu eylemde Menemen R Tipi Hapishanesi'nde tutulan 61 yaşındaki Muhlise Karagüzel'in serbest bırakılması istendi.

Bilici 3 defa kalp krizi geçiren Karagüzel'in kalp, diyabet, hipertansiyon, astım, bel ve boyun fıtığı hastası olduğunu belirterek hastaneye birkaç gün önce kaldırıldığında acilen açık kalp ameliyatı olması gerektiğinin söylendiğini ifade etti. Hapishanede tedavisinin mümkün olmadığını belirten Bilici Karagüzel’in serbest bırakılmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 491. hafta eylemini İHD Ankara Şube binası önünde gerçekleştirdi. Basın metninin okuyan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi ve Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray çevirmen hasta tutsak Hişyar Özer’in serbest bırakılmasını istedi.

Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan i hasta tutsak Hişyar Özer’in 2016 yılında çocuk yaşta iken tutuklandığını belirten Çevirmen, hapiste yakalandığı Chron hastalığının tedavi edilemediğini ve ameliyat olması gerektiğini ifade ederek Özer’in serbest bırakılmasını istedi.