Gözaltında kayıplar ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman’da gözaltında kaybedilenler için adalet arandı, İzmir ve Ankara’da ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Nisan 2023
  • 22:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları 739’uncu hafta eylemini Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Bu hafta eylemde, 4 Nisan 1994 tarihinde Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne (DGM) çıkarılan ve serbest bırakıldıktan sonra kaçırılıp öldürülen TÜM SAĞLIK-SEN’in kurucularından Necati Aydın için adalet istendi.

Mezopotamya Ajansı’nnda yer alan habere göre eylemde konuşan İHD Amed Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, Türkiye’de, gözaltında zorla kaybedilmeler ve faili belli siyasi cinayetlere karşı sürdürülen cezasızlıkla ağır tahribatlar yaşadıklarına dikkat çekti.

Ardından söz alan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, Aydın’ın gözaltında kaybedilişine değindi. Eylemde basın metnini İHD Şube üyesi Fırat Akdeniz okudu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman’da kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi üyeleri, eylemlerinin 575’inci haftasını Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde düzenledi. Eylemde 1995 yılında gözaltında kaybedilen 13 yaşındaki Davut Altunkaynak ile 16 yaşındaki Nedim Akyön’ün failleri soruldu. 

Eylemde basın metnini okuyan İHD Şube Yöneticisi Zeki Tangüner, gözaltında kaybedilen 13 yaşındaki Davut Altunkaynak ile 16 yaşındaki Nedim Akyön isimli çocukların kemiklerinin 21 yıl sonra Mardin de bulunduğunu belirtti. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD İzmir Şubesi, eylemini Konak eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Eylemde basın metnini okuyan İHD Hapishane Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek, Menemen R Tipi Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak İlhan Dikme’nin serbest bırakılmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla eylemlerinin 448'inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Açıklama öncesi Galatasaray Meydanı’nda yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’ne dönük saldırı protesto edildi. Eylemde basın metnini İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Sevil Turgut okudu. Hapishanede tedavi hakkının engellendiğini belirten Turgut Bingöl’ün serbest bırakılmasını istedi.