Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Batman ve Diyarbakır’da gözaltında kaybedilenler için adalet talep edildi. Ankara ve İzmir’de ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Şubat 2023
  • 21:00

Batman

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, 569’uncu hafta eylemini Gülistan Caddesi üzerinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Basın metnini okuyan İHD üyesi Akif Akın, 24 Şubat 1992'de habere giderken Hizbullah tarafından katledilen Yeni Ülke gazetesi muhabiri Cengiz Altun’un faillerinin yargılanmasını istedi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, yapılan açıklamada 24 Şubat 1992 günü sabah saat 08.15 sıralarında gazete bürosuna gitmek üzere Mehtap Caddesi’nde yürürken çapraz ateşe tutularak katleden Altun’un katillerinin Hizbullah üyesi olduklarının bilindiği belirtildi. Cinayetten sonra katillerin yakalanıp yargılanmadığı vurgulandı.

Katillerin yargılanması talep edilen açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Diyarbakır

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 733’üncü hafta açıklamasını online yaptı. Açıklamada, İstanbul'da üniversite öğrencisiyken 20 Şubat 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen Cüneyt Aydınlar'ın akıbeti soruldu.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 438’inci hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde yaptı. Eylemde konuşan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Hüseyin Ortaç’ın serbest bırakılmasını istedi.

Deprem bölgesi hapishanelerinde mahpusların yaşadığı hak ihlallerine de değinen Turgut, Ortaç’ın yaşının kimlikte 77, fakat gerçekte 82 olduğu bilgisini vererek şunları söyledi:

“Sağlık sorunları hapishanede kaldığı süre zarfında daha da ilerlemiştir. Bir gözünü çocukken kaybetmiştir. Bir bardak çay bile tutamayacak şekilde elleri titriyor ve bunun için muayene olmuş ancak hastalığının ismini dahi bilmiyor. Akciğerlerinde kitle tespit edilmiştir. Nefes almakta zorlanıyor ve çok öksürüyor. Parmakları sakat ve bunun için kemik testi istemesine rağmen bu yapılmamıştır. Hastalıklarından kaynaklı olarak haftada iki defa mutlaka doktora gitmek zorunda kalmaktadır. Şu anda 3 kişilik odada tutulan Hüseyin Ortaç, kendisine oda arkadaşlarının baktığını ve ihtiyaçlarını karşıladığını aktarmıştır.” 

İzmir

İHD İzmir Şubesi, 270'inci hafta eylemini Konak Eski Sümerbank önünde yaptı. Eylemde basın metnini Hapishane Komisyonu üyesi Ahmet Çiçek okudu. Bu haftaki eylemde, Türkoğlu 2 No'lu T Tipi Hapishanesinde depreme yakalanan ve Manavgat S Tipi Hapishanesine sevk edilen hasta tutsak Mustafa Oğuz'un bırakılması istendi.

58 yaşındaki Mustafa Oğuz'un 30 yıldır ileri derecede bel romatizması hastası olduğunu kaydeden Çiçek, Oğuz'un tutsak olduğu sürede tüberküloz geçirdiğini de aktardı. Oğuz'un hastalığının ilerlemesi nedeniyle tek başına yaşamını idame ettiremediğini ifade eden Çiçek, Oğuz'un düzenli olarak tedavisine devam edemediğini belirterek tedavi hakkı için serbest bırakılmasını istedi.