Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet talebi dile getirildi. Ankara’da ise hasta mahpus Fırat Nebioğlu’nun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mart 2023
  • 22:50

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Kayıp Yakınları, 736’ncı hafta eylemini Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde, Şırnak Silopi’de 1998 yılında gözaltına alınan ve bir daha haber alınamayan Mehmet Mungan’ın akıbeti soruldu.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, eylemde konuşan İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Akdeniz şunları söyledi:

“18 Mart 1998 tarihinden beri ortadan kaybolan Mungan için yapılan tüm aramalar sonuçsuz kalır. Ailesinin yapmış olduğu hukuki girişimlerden de bir ilerleme sağlanamadı. 27 yaşındaki Mungan, o tarihten günümüze hala kayıp.”

Batman

Kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi üyeleri, 513’üncü hafta eylemini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde 24 Mart 1994 yılında Êlih'te kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Zeynel Kürsep’in akıbeti soruldu.

Açıklama İHD Şube Yöneticisi Ahmet Şiray tarafından okundu. Şiray sonuç alınıncaya dek eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İzmir

İHD İzmir Şubesi ve kayıp yakınlarının Konak eski Sümerbank önünde yaptığı eylemde, 21 Mart 1995 tarihinde gözaltına alındıktan sonra cenazesi kimsesizler mezarlığında bulunan Hasan Ocak'ın failleri soruldu.

Eylemde basın metnini İHD İzmir Şubesi Sekreteri Ali Aydın okudu.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 445'inci hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. Eylemde basın metnini okuyan İHD Ankara Şube yöneticilerinden İhsan Seylan, Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde tutuklu olan Fırat Nebioğlu’nun serbest bırakılmasını istedi.

Seylan, Nebioğlu için şunları söyledi:

“2017 yılında tutuklanan Fırat Nebioğlu 2 dosyadan 18 yıl hapis cezası aldı ve bir dosyada 3,5 yıl yattıktan sonra tahliye edildi. Diğer dosyadan aldığı 12 yıl ceza 5 yıla indirildi ve başka bir dosyadan da 2 yıl 6 ay ceza verildi ve yaklaşık 1,5 yıldır hapishanede tutuluyor. Ailesinde genetik olarak böbrek yetmezliği bulunmakta ve annesi ile diğer 3 kardeşi de böbrek hastasıdır. Böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak kulakları duymuyor.”

Seylan açıklamanın ardından hapishanede tedavi hakkı engellenen Nebioğlu’nun serbest bırakılmasını istedi.