Gözaltında kayıplar ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet talep edildi, Ankara’da hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Nisan 2023
  • 22:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 740’ıncı hafta eylemini Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenledi. Bu haftaki eylemde 1994’te Mardin Kızıltepe ilçe karakoluna gittikten sonra öldürülen Ali Çelik’in failleri soruldu.

İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, Galatasaray Meydan’ında Cumartesi Annelerine yapılan saldırıyı kınayarak, hiçbir şiddettin hesapsız kalmayacağını söyledi. 

Ardından İHD Yönetim Kurulu Üyesi avukat Jiyan Ormanlı Ali Çelik’in katledilişini anlatarak faillerini sordu.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi üyeleri, eylemlerinin 576’ncı haftasını Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde düzenledi. Eylemde, bu hafta 14 Nisan 1995 tarihinde Van’da gözaltına alınıp kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Kadir Keremoğlu’nun akıbeti soruldu. 

Eylemde açıklamayı İHD Şube Yöneticisi Abdurrezak Katamaz yaptı.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD İzmir Şubesi, eylemini Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Eylemde 10 Nisan 1981 İstanbul'da gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl'ün akıbeti soruldu.

Eylemde basın metnini İHD İzmir Şube Yönetiminden Ahmet Çiçek okudu.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 449'uncu hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde yaptı. Eylemde Giresun Espiye L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehmet Emin Süsin’in serbest bırakılması istendi. Açıklama öncesi Galatasaray Meydanı’nda yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’nin gözaltına alınması protesto edildi.

Eylemde konuşan İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen, 1993’te tutuklanan Mehmet Emin Süsin’ın yaklaşık 30 yıldır çeşitli hapishanelerde tutulduğunu belirterek, “Uzun hapislik süresi boyunca ve kötü koşullardan kaynaklı pek çok hastalık meydana gelmiş ve gün geçtikçe de durumu ağırlaşmıştır. İlk tutuklandığı 1993 yılından, 2000 yılına kadar Diyarbakır’da hapishanede tutulan olan Süsin daha sonra Adıyaman E Tipi Hapishanesine gönderilmiş ve 2000-2011 yılları arasında burada tutulmuştur. Sonrasında Karabük, Şırnak, Van, Erzurum, Giresun E Tipi Kapalı hapishanelerinde tutulmuş ve son olarak Giresun/Espiye L Tipi açıldığında buraya getirilmiş ve yaklaşık 2 yıldan fazla bir süredir de bu hapishanede bulunmaktadır” bilgilerini paylaştı.

Çevirmen Süsin’in tedavi hakkı için serbest bırakılmasını istedi.