Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet arandı, Ankara’da ise hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Nisan 2023
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları 738. hafta eylemini Bağlar ‘da bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Bugünkü eylemde 1 Nisan 1994’te Şirnex’in Cizîr ilçesinde kaybettirilen ve sonrasında cenazesi bir kuyuda bulunan Ahmet Bulmuş için adalet talep edildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre İHD Bölge Temsilcisi Tahir Saçaklı, 738 haftadır yaşamları ellerinden alınan insanları andıklarını belirterek, Türkiye’deki herkesin adalet ve barış talebi olduğunu ifade etti. Ardından İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Jiyan Ormanlı Bulmuş için adalet talep eden açıklamayı yaptı.

Kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi üyeleri, eylemlerinin 574’üncü haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde düzenledi. Eylemde 2 Nisan 1994 tarihinde kentte “kimliği belirsiz” kişilerce (maaşlı katiller) kaçırıldıktan sonra bir daha haber alınamayan Mahmut Demirel’in akıbeti soruldu. Eylemde basın metnini İHD Şube Yöneticisi Ahmet Şiray okudu. Açıklama yapıldıktan sonra oturma eylemine geçildi.

İHD İzmir Şubesi, Konak Eski Sümerbank önünde yaptığı eylemde Metin Andaç, Neslihan Uslu, Hasan Aydoğan ve Mehmet Ali Mandal için adalet istedi. Alaçatı'da gözaltına alındıktan sonra JİTEM tarafından katledilen devrimciler için adalet talep eden açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 447. hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. Eylemde açıklamayı okuyan İHD Ankara Şube Hapishaneler Komisyonu Üyesi Ümit Can Akbulut, Batman Beşiri T Tipi Cezaevinde tutuklu olan Mehmet Emin Çam’ın serbest bırakılmasını istedi. Akbulut 72 yaşındaki Çam hakkında şunları söyledi:

“Hakkında dava açılmış ve 10 ay cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmiştir. Ancak 2013 yılında açılan dava sonuçlanarak 9 yıl ceza verilmiş ve 14 Mart 2022’de tekrar tutuklanmış ve ilk önce Batman M Tipi Kapalı Hapishanesine götürülmüş, burada 17 gün boyunca tek kişilik yerde tutulmuştur. Bu süreçte hastaneye götürülmemiş yalnızca revire çıkarılmıştır. 1 Nisan 2022 tarihinde de Batman M Tipi Kapalı hapishanesinden alınarak Batman/Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesine sevk edilmiş ve yaklaşık 1 yıldır burada tutulmaktadır.”

İki defa böbrek ameliyatı olan Çam’ın hapiste tedavi hakkı engellendiği için serbest bırakılması istendi.