Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır ve Batman’da gözaltında kaybedilenler için adalet aranırken, İzmir ve Ankara’da hasta mahpusların serbest bırakılması talep edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ocak 2023
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 728’inci hafta eylemini ağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptı. Bu hafta 20 Ocak 1992 tarihinde Diyarbakır’da katledilen Harbi Arman’ın faillerinin bulunup, yargılanması, adaletin sağlanması istendi.

Mezotamya Ajansı’nın haberine göre eylemde konuşan İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Türkiye'deki cezasızlıkla sisteminin korunaklı yapısıyla Kemal Kurkut ve Ali İsmail Korkmaz’ın katillerinin cezasızlıkla ödüllendirilmesine karşı insan hakları savunucularının tepkilerini dile getirdi.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları da, 564’üncü hafta eylemini Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı.

Eylemde konuşan İHD Batman Şube Yöneticisi Zana Yücel Bozkurt, kayıpların akıbetini, sonuç alıncaya kadar sormaya devam edeceklerini söyledi. Eylemde, 25 Ocak 2001 tarihinde Şırnak Silopi ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) İlçe Başkanı Serdar Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz’in hikayesi okunarak akıbetleri soruldu.

Açıklamanın ardında oturma eylemi yapıldı.

İHD İzmir Şubesi Konak eski Sümerbank önünde yaptığı eylemde Kırıklar F Tipi Cezaevi'nde bulunan 71 yaşındaki Mehmet Sait Yıldırım'ın serbest bırakılmasını istedi.

Eylemde konuşan İHD İzmir Yönetim Kurulu Üyesi Caner Canlı, M. Sait Yıldırım’ın hipertansiyon, arteriosklerotik kalp hastalığı, KOAH ve damar sertliği hastalıkları bulunmasına rağmen tekli hücrede tutulduğunu belirtti.

Yıldırım’ın tekli hücre bir yana hapiste kalmasının riskli olduğunu vurgulayan Canlı, tedavi ve yaşam hakkı için Yıldırım’ın serbest bırakılmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 437’nci hafta eylemlerini Ankara Şubesi önünde yaptı. Eylemde konuşan İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Sevil Turgut Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Yahya Güneş’in serbest bırakılmasını istedi.