Gebze’de Sınıf Okulu’nun 6. Dersi yapıldı

Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube tarafından düzenlenen Sınıf Okulu’nun 6. dersi Birleşik Metal İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube toplantı salonunda gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Kasım 2024
  • 20:45

Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube tarafından düzenlenen Sınıf Okulu’nun 6. dersi Birleşik Metal İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube toplantı salonunda gerçekleşti.

Program Birleşik Metal İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın’ın açılış konuşmasıyla başladı. Aydın, Gebze Sendikalar Birliği’nin uzun yıllardır konfederasyon düzeyinde ortak hareket etmesinin önemine değindi ve Sınıf Okulu ile ön açıcı bir adım atıldığını ifade etti.

Açılış konuşmasının ardından derslerin sunumuna geçildi. Moderatör ilk olarak işçi direnişçilerini ve yaşam hakkı mücadelesi yürütenleri selamlayarak konuşmasına başladı. Direnişte, grevde ve eylemde olan Polonez, Perfetti, Eker, MKB Rondo, Mersen, Tarkett, TKIS Perde, Filli Boya ve Kartal Belediyesi işçilerinin mücadelesi selamlandı. Gebze Belediyesi barınağı önünde yaşam hakkı nöbetinde olanların gönderdiği videolar izlendi ve nöbet eylemi ile dayanışma çağrısı yapıldı. 

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS), Gebze İşçilerin Birliği Derneği ve Metal İşçileri Birliği’nin yürüttüğü vergi soygunu gündemli çalışma duyurulduktan sonra imza ve anket çalışmalarına katılım duyurusu yapıldı. Esenyurt Belediye Başkanı’nın tutuklanması ve belediyeye kayyım atanmasına karşı mücadeleyi birleşik örmenin ve devam ettirmenin önemi vurgulandı. Son olarak sunumları gerçekleştirecek olan Prof Dr Fuat Ercan ve Doç Dr Barış Alp Özden tanıtıldı.

Derste ilk sunumu Fuat Ercan gerçekleştirdi. Ercan, görsel eşliğinde yaptığı sunumda her toplumun değerler sisteminin eğitim sistemine de sirayet ettiğini, vatandaş yetiştirme ile işgücü yetiştirmenin bağlantılı olduğunu ve süreçlere patriyarka, ulus devlet, sermaye birikimi, endüstri bütünlüğü içinde bakmak gerektiğini ifade etti.

İkinci sunumu yapan Barış Alp Özden ise, Türkiye’de erken cumhuriyet dönemiyle birlikte Tatil-i Eşgal ve Cemiyetler Kanunu gibi yasaklamalarla işçilerin birleşmesini engelleyen tutumlar ortaya konduğunu belirtti. 1930’larla birlikte başka bir işçi sorunu olan “daimi ve kalifiye amele buhranı” yaşandığını söyleyen Özden, İkinci Dünya Savaşı sonrasında sosyal sorunları derinleşen işçilerin gündemleştiğini belirtti. Emeğin yeniden düzenlenmesi, hızlı göç, sendikalaşma, kültürel faaliyetlerde bulunma vb. ile yeni bir kaynaşma yaşandığını ve sınıfın oluşmasının başka bir evresinin şekillendiğini anlattı.

Sunumların ardından soru-cevap ve katkılar kısmına geçildi, ardından program sona erdi.

Kızıl Bayrak / Gebze