Gebze’de şair işçi Halil Yeni ile şiir atölyesi

Gebze İşçilerin Birliği Derneği'nde şiir ve öykü yazarı işçi Halil Yeni ile şiir atölyesi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 17 Kasım 2024
  • 14:34

Gebze İşçilerin Birliği Derneği'nde şiir ve öykü yazarı işçi Halil Yeni ile şiir atölyesi gerçekleştirildi. 

Dernek adına yapılan açılış konuşmasında 1920'den günümüze işçi sınıfının ve sosyalizmin şiirlerini yazan şairlerin anlatılacağı ifade edilerek atölyenin içeriğinden ve atölyeyi yürütecek Halil Yeni'den bahsedildi. Dernek olarak da kültür sanat alanındaki çabaların, çalışma hayatının getirdiği zorlanmayla aksadığına ve süreklileştirmenin önemine değinildi.

Halil Yeni, atölyedeki sunumu boyunca anlattığı şairlerin hayatlarına, şiirlerine yer verdi. Şiirlerinin seslendirilmiş ve bestelenmiş hallerini videolarla sundu. Sunumunda ilk yer verdiği şair Nazım Hikmet'ti. Nazım Hikmet'in yaşamı, şiire ilk adım atmasından yaşamının sonuna kadar bir derdi anlatma kaygısıyla hareket ettiği, komünist kimliğinden ve şiirlerinden kaynaklı tutsaklıklar yaşadığı, şiirlerinin yasaklandığı anlatıldı. 1950'lerin, 1960'ların ve 1970'lerin sanayileşmesiyle büyüyen işçi sınıfının şiirlerini yazan şairlerden kesitler sunuldu. 80 darbesine kadar yükselen sınıf hareketinin her bir örneğine yazılan şiirlerden ve bu dönemin öne çıkan gençlik önderlerine yazılan bestelenmiş şiirlerden bahsedildi. 80 darbesinin ardından her alanda olduğu gibi sanatta da baskının ve yasağın yaşandığı, sansür anlatıldı. Yasaklanan bazı şarkılardan örnekler verildi. Sunumun bu kısmında 80 darbesini anlatan Gülten Akın'ın Erdal Eren'e yazdığı "Büyü" ve 90'ların yenilmişlik ruh haline karşı yazılan Adnan Yücel'in "Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek" şiirleri örnek olarak verildi.

Toplumcu gerçekçi şiir adına her dönem ortaya çaba koyduğunu ifade eden Yeni, 2000'lerin mücadelesi içerisinde yetişen biri olarak şiir yazmaya nasıl başladığından bahsedip şiirlerinden örnekler okudu.

Sunumun ardından edilen sohbette sınıf mücadelesinin seyriyle sanatın emekten yana üretkenliğin bağı üzerine ve güncelde işçilerin kendini sanatla geliştirme ve sanat alanında da üretmesi üzerine konuşuldu. 

Kendi bestelerini de yapan bir işçi, şiirle ilk nasıl tanıştığını anlatıp kısa bir müzik dinletisi verdi. 

Kızıl Bayrak / Gebze