Gazi Katliamı’nın 28. yılında kitlesel anma

Gazi ve Ümraniye katliamının/direnişinin 28. yılında siyasi partileri, Alevi derneklerinin, demokratik kitle örgütlerinin ve BDSP’nin katıldığı kitlesel anma programı ve yürüyüş gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mart 2023
  • 18:35

Eylemin fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz...

Gazi ve Ümraniye Katliamı’nın / direnişinin 28. yılında Gazi Mahallesi'nde ve Gazi Mezarlığı'nda kitlesel yürüyüş ve anma programı gerçekleştirildi.

BDSP: Haramilerin saltanatını yıkacağız, katliamların hesabını soracağız!

BDSP anmaya “Haramilerin saltanatını yıkacağız, katliamların hesabını soracağız!” şiarlı pankartla katıldı. Yürüyüş boyunca “Gazi’nin katili sermaye devleti!”, “Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

Mezarlığa doğru kitlesel yürüyüş

Gazi Cemevi önünde saat: 11.30'da toplanmaya başlayan kitle "Gazi’den Ümraniye’ye adalet istiyoruz!" şiarlı ana pankartın açılmasıyla birlikte Şair Abay Lisesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca kitle tarafından coşkulu sloganlar atılarak Hüseyin Altın Parkı’nın önüne kadar yürüyüşe devam edildi. Hüseyin Altın Parkı önüne geçildikten sonra Gazi şehitlerinin katledildiği noktaya şehit aileleri tarafından karanfiller bırakıldı. Gazi şehitleri şahsında devrim ve insanlık mücadelesinde yaşamını yitirenler adına saygı duruşu yapıldı ve ardından basın açıklaması okundu.

Katliamların ve depremin hesabı sorulacak

Basın açıklamasını Gazi'de katledilen Dilek Şahin’in akrabası Erkan Şahin okundu. Basın açıklamasında "12 Mart Gazi ve Ümraniye katliamlarının hesabını sormak için yine bugün, bu alanlardayız" vurgusu yapıldı. Katliamda devletin sorumlu olduğuna dikkat çekildi. Gazi ve Ümraniye’de katliamı yapılanların devlet tarafından korunduğu, bu dönemde de asimilasyon politikaları ile katliam ve saldırıların sürdüğü ifade edildi. Basın açıklamasının okunmasının ardından kitle Gazi Mezarlığı’na doğru sloganlarla yürüyüşe devam etti. 

Mezarlıkta anma...
Gazi Mezarlığı’na yapılan yürüyüş boyunca katliamda yaşamını yitirenlerin katledildikleri yerlere karanfil bırakıldı. Ajitasyon konuşmaları ve sloganlar eşliğinde mezarlığa ulaşan kitle, “Gazi şehitleri ölümsüzdür!” sloganını haykırdı. Gazi Mezarlığı’nda katledilenler adına saygı duruşu gerçekleştirildi ve ardından Gazi’de katledilen Zeynep Poyraz’ın babası Cemal Poyraz, basın açıklamasını okudu.

Anma tertip komitesi tarafından Cemevi’nde Gazi şehitleri ve depremde yaşamını yitirenler için yapılacak programın duyurusuyla sona erdi.

Anmada ve yürüyüş boyunca sıklıkla Gazi şehitlerinin adları okunarak “Gazi şehitleri ölümsüzdür!”, “Gazi şehitleri onurumuzdur!”  sloganları atıldı.

Depremden etkilenen kentlerin adları da okunarak "Deprem değil ihmal öldürür!” sloganı atıldı. 

Öfkeli geçen anma programında "Faşizme karşı omuz omuza!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!”, “Katiller halka hesap verecek!”, “Gazi de düşene dövüşene bin selam!”, “Yaşasın Gazi direnişimiz!”, “Hükümet istifa!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın sosyalist işçi emekçi iktidarı!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!”, “Emekçiler sokağa hesap sormaya!”, “Katil devlet hesap verecek!” , “Gazi’nin katili Susurluk devleti!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kahrolsun sermaye diktatörlüğü!” , “Gazi’nin faili sermaye düzeni!”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul