Basın örgütleri İstanbul Valiliği önünde yaptıkları açıklama ile “Nefes alamıyoruz. Gazeteciliği boğamayacaksınız” dedi. Valilik önüne yapılan yürüyüşün ardından açıklamada ilk olarak saldırıya uğrayan AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç konuştu. Bülent Kılıç, o gün yaşadıklarını anlatırken farklı basın kurumlarında çalışan meslektaşlarının kendisini aradığını fakat bu durumu haberleştirmediğini söyledi.
“Boynuma basan polis görevde. Hiçbirimiz güvende değiliz”
Kılıç, bunun bir mesleki dayanışma olduğunu söyleyerek şunları belirtti:
"Bir insanın nefesinin kesilmesi kadar kötü bir şey yok. Maalesef bi gazeteci olarak buna şahitlik ettim. Görüntü o kadar ağırmış ki insanlar bu kadar reaksiyon verdi. Kısa bir mesaj veriyorum: Dünden beri Anadolu Ajansı'ndan çeşitli tvlerden arkadaşlarım arıyor çünkü birbirimizi tanıyoruz ama bazı televizyon kanalı bu haberi görmediler. Buna çok üzüldüm bu mesleki bir sorun bugün bir doktor hunharca dövüldüğünde bütün doktorlar sahip çıkıyor, bir gazeteye sahip çıkılmaması... Beni arayıp soranlar kurumlarında bile bunu yayımlatamadılar."
Kılıç “Boynuma basan polis görevde. Hiç birimiz güvende değiliz” diyerek cezasızlığın son bulmasını istedi.
“Gazeteciliği boğmanıza izin vermeyeceğiz!”
Kılıç’ın konuşmasının ardından yapılan açıklama ile şunlar ifade edildi:
“Anayasa ile güvence altına alınan protesto hakkı fiilen yasaklanmış durumda. Geçim sıkıntısı yaşayan, haksızca işten atılan, mahallesine, ormanına, denizine sahip çıkmak isteyen, kimliklerine saldırılmasına karşı çıkan insanlar polis ve jandarma şiddetine uğruyor, seslerini duyuramıyor. İşte hakkını aramak için sokağa çıkan bu yurttaşları haberleştirmek gazetecinin kamusal görevidir.”
“Aynı gün başka meslektaşlarımızın da işlerini yapmaları engellendi. Darp edilen, taciz edilen, çektikleri görüntüleri silmek zorunda bırakılan meslektaşlarımız oldu” denilen açıklamada son olarak şunlar vurgulandı:
“Gazetecilik suç değildir ve bizler gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Gazetecilere şiddet uygulanmasını kanıksamayacağız, asla kabul etmeyeceğiz! Bu insanlık dışı yöntemlerde ısrar etmeyi düşünen memurları da uyarıyoruz: Cezasızlık zırhına güvenmeyin! Size bu kanunsuz emri verenlerle birlikte mutlaka yargılanırsınız! Gazeteciliği boğmanıza izin vermeyeceğiz!”
Basın örgütleri, Valiliğin demirlerine fotoğraf makinelerini asarak yaşanan şiddeti protesto etti.
Açıklamayı yapan basın örgütleri ise şu şekilde:
Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın-İş, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Samsun Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Haber Kameramanları Derneği
Kızıl Bayrak / İstanbul