Basın meslek örgütleri İzmir’de Gazeteci Hasan Tahsin Heykeli önünde yaptığı basın açıklamasıyla Onur Yürüyüşü sırasında AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’a ve basın çalışanlarına yönelik saldırıları protesto etti.
“Nefessiz bırakmaya çalıştıkları aynı zamanda halkın haber alma hakkıdır” vurgusu yapılan eylemde basın metnini İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi okudu.
Bülent Kılıç’a yönelik saldırıyı hatırlatan Gappi devamında şunları söyledi:
“Aynı gün başka meslektaşlarımızın da işlerini yapmaları engellendi. Darp edilen, taciz edilen, çektikleri görüntüleri silmek zorunda bırakılan meslektaşlarımız oldu. Kolluk güçleri bu kanun tanımaz uygulamaları ile halkın gerçekleri öğrenme hakkını engellemektedir. Nefessiz bıraktıkları yalnız meslektaşımız değil, halkın haber alma hakkıdır. Bu şiddet dalgasının amacı medya çalışanlarını bezdirmek ve görevini yapmaktan uzak tutmak ise bu amaca ulaşmanın mümkün olmadığını bir kez daha, gür bir sesle haykırıyoruz. Gazetecilik suç değildir ve bizler gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Gazetecilere şiddet uygulanmasını kanıksamayacağız, asla kabul etmeyeceğiz! Bu insanlık dışı yöntemlerde ısrar etmeyi düşünen memurları da uyarıyoruz: Cezasızlık zırhına güvenmeyin! Size bu kanunsuz emri verenlerle birlikte mutlaka yargılanırsınız! Gazeteciliği boğmanıza izin vermeyeceğiz!”
Adana’da TGS ve ÇGC saldırıya tepki gösterdi
Adana’da Türkiye Gazeteciler Sendikası Adana Şubesi ile Çukurova Gazeteciler Cemiyeti ortak yazılı açıklamaya yaparak saldırıyı protesto etti. Gazetecilerin görevlerini yaparken ölüm de dahil bir ok saldırıyla karşılaştığı belirtilen açıklamada AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ın uğradığı saldırı hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:
“Haksız ve hukuksuz şekilde Kılıç’ın görev yapmasını engelleyen polis, yere yatırdığı meslektaşımızın boynuna diziyle bastırarak ölümle sonuçlanabilecek bir şiddet sergiledi. Amerika’da bir polis tarafından aynı yöntemle boğazına çökülerek öldürülen George Floyd’un görüntüleri tüm dünyada infial uyandırmışken, ülkemizdeki güvenlik güçlerinin bunu örnek alırcasına şiddet uygulaması hepimizi derinden endişelendirmektedir.
“Gösterileri izleyen gazetecilerin görüntü almasını engellemeye yönelik İçişleri Bakanlığı genelgesi hukuka ayrılıktan davalıktır. Tüm basın meslek örgütleri bu genelgeye tepkilerini gösterdi, Danıştay’da dava açıldı. Bu şiddet uygulamasının amacı basını bezdirmek ve görevini yapmaktan uzak tutmak ise, bu amaca ulaşmanın mümkün olmadığını bir kez daha gür bir sesle haykırıyoruz.
“Bu kabul edilemez anlayışı şiddetle kınıyoruz. Gazetecilere şiddet uygulanmasını kanıksamayacağız, asla kabul etmeyeceğiz! Ellerinizi gazetecilerin üzerinden çekin!”