Ocak-Mart 2020 ‘Bia Medya Gözlem Raporu’nda 2020’nin ilk üç ayında gazetecilerin yoğun bir şekilde gözaltı ve tutuklama saldırılarıyla karşılaştıkları vurgulanıyor.
Raporda bu saldırıların Mart ayındaki sadece salgınla ilgili kısmı şu ifadelerle aktarıldı:
“Mart ayında Türkiye’yi etkisi altına alan küresel koronavirüs salgınıyla ilgili çeşitli kentlerde haber yapan en az 12 gazeteci gözaltına alındı; üçü Emniyette ifade vermek zorunda kaldı. Suçlamalarda başlıcası ‘halk arasında endişe ve panik yaratmak amacıyla tehdit’ olurken, salgın sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İBAN numarası vererek bağış istemesini eleştiren bir gazeteci de ‘dini değerleri aşağılama’ iddiasıyla tutuklandı.”
Gazeteciler için estirilen devlet terörü ise, raporda “Ocak-Şubat-Mart 2020’de duruşması görülen davalarda 121 gazeteci Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve Sermaye Piyasaları Kanunu kapsamında 25 farklı suç isnadı ile toplamda 1501 yıl 8 ay hapis cezası; yedi gazeteci de toplam 1 milyon 560 bin TL tazminat istemiyle karşı karşıyaydı” ifadeleriyle özetlendi.
Raporda Mart ayı başında Libya’da ölen iki MİT’çinin kimliklerini deşifre ettikleri için MİT kanuna karşı geldiği iddiasıyla 6 gazetecinin tutuklanması da devlet terörünün bir örneği olarak aktarıldı.
Gazeteciler tutuklandı
Erol Önderoğlu, İdil Aydınoğlu, Sinem Aydınlı tarafından hazırlanan ve Bianet’te yer alan raporda, Ocak-Mart döneminde katledilen gazetecilerin görülen davaları hakkında bilgi verildi. Ayrıca 2020’nin ilk üç ayında tutuklanan gazeteciler şöyle sıralandı:
*Yeni Yaşam gazetesinden Aydı Keser ve Ferhat Çelik,
*Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel,
*Avrupa’ya gitmek isteyen sığınmacıları izlemek için Edirne’ye giden Rudaw muhabiri Rawin Sterk,
*ODAtv’den Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ve Hülya Kılınç,
*Edirne’de tutuklanan Mezopotamya Ajansı muhabiri İdris Sayılğan avukatlarının Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi’ne yaptığı itiraz üzerine tahliye edildi
*Yakın Doğu Haber sitesi yayın yönetmeni ve yazar Alptekin Dursunoğlu, İdlib sürecinde iktidarı eleştirdiği iddiasıyla tutuklandı ve 16 Mart’ta çıkarıldığı mahkemece “suç ve suçluyu övmek”ten bin TL adli para cezasına hükmedilip serbest bırakıldı.
Mezopotamya Ajansı muhabiri Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu, Zaman gazetesi genel yayın editörü Ali Akkuş, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Melike Aydın ve Ruken Demir, DİHA muhabiri Hacı Yusuf Topaloğlu ve Nokta dergisi eski haber müdürü İsmail Evren’in tahliyelerinin sıralandığı raporun devamında ilk üç ayda gözaltına alınan gazeteciler aktarıldı.
Raporun devamında Ocak-Mart 2020’de gerçekleşen, gazetecilere ‘saldırı, tehdit, engelleme’ ile ‘hak arama ve cezasızlık’ ve açılan soruşturma ve dava örnekleri aktarıldı. Özellikle Cumhurbaşkanına hakaretten, TCK 299’dan açılan her 7 davadan bir kişinin ceza aldığı belirtildi.
Basın kartı iptalleri
TGS Diyarbakır Temsilcisi olan Mahmut Oral ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı da yapmış gazeteci Faruk Balıkçı’nın,
BirGün gazetesi, yayın Koordinatörleri Yaşar Aydın ve İbrahim Varlı, Ek Yayınlar Sorumlusu Berkant Gültekin, köşe yazarı Doğan Tılıç ve Ankara muhabirleri Hüseyin Şimşek ile Oktay Evsen’in,
Sultan Özer ve sürekli basın kartı sahibi Fevzi Argun ile Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın, TGS Genel Başkanı ve Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Yardımcısı Gökhan Durmuş, yazı işleri müdürü Şengül Karadağ Bayhan, haber editörü Vural Nasuhbeyoğlu, yazı işleri müdürü Görkem Kınacı, Sayfa Editörü İskender Bayhan, Haber Redaktörü Şükrü Taş, Foto Muhabiri Sevil Atar ve muhabirler Şerif Karataş, Derya Dursun, Ercüment Akdeniz, Elif Ekin Saltık, Elif Görgü, Emine Uyar, Mehmet Özer, Özer Akdemir ile köşe yazarı Erol Aral’ın basın kartları iptal edildi.
AYM, AİHM ve RTÜK kararlarına da yer verilen raporun tamamına burayı tıklayarak ulaşılabilir.