Okulların açılması tartışmaları üzerine basın açıklaması yapan Selçuk, MEB reklamı üzerine kurulu sunumunun ardından soru- cevap bölüme geçmişti. Bu bölümde gelen sorulardan birine verdiği cevapta “Eğitimde asıl yük öğretmen maaşı ile ilgilidir. Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor” dedi.
Özel okul sahibi olan Selçuk, öğretmen maaşlarının yük olduğunu belirtirken öte yandan özel okullara vergi indirimi “kolaylıkları” sağlayacaklarını da ifade etti.
Selçuk, atamayan binlerce öğretmenin itildiği geleceksizliğe ve ücretli öğretmenlerin aldıkları sefalet ücretine değinmedi. Kadro açıkları varken MEB'in sözleşmeli öğretmen istihdam ettiği gerçekliği de orta yerde duruyor. Buna rağmen özel okullara “kolaylıklar” sağlama vaadi veren Selçuk, öğretmen maaşlarından kaynaklı yatırım yapamadıklarını iddia edebiliyor. Selçuk'un göz diktiği öğretmen maaşlarından en yüksek olanı dahi yoksulluk sınırının altında bulunuyor.
Öğretmen maaşları OECD ortalamasının altında
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verileri ise, Selçuk'un “yük” olarak nitelediği öğretmen maaşlarının ortalamanın çok altında olduğunu gösterdi. OECD'nin internet sitesinde 2018 yılı özelinde 15 yıllık tecrübeye sahip ilkokul öğretmen maaşlarının sıralandığı listede yer aldı. Litvanya'nın 21 bin 84 dolarla son sırada ve Lüksemburg'un 108 bin 624 dolarla ilk sırada olduğu listede Türkiye 28 bin 545 dolarla 33 ülke arasında 27. oldu.
2017 özelinde ilkokul düzeyinde öğretmen başına düşen öğrenci sıralamasında ise 43 ülke arasında öğretmen başına 17 öğrenci ile 11. oldu. Bu listede ise İzlanda 11 öğrenci ile sonuncu olurken öğretmen başına en çok öğrencinin düştüğü ülke 30.3 öğrenci ile Güney Afrika oldu.