“Düzenin tuğlasını emekçiler çekecek”

Çürüyen sermaye düzeninin ayyuka çıkan mafya-devlet-sermaye ilişkileri Antalya’da ve Adana’da protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Mayıs 2021
  • 21:59

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, çete başı Sedat Peker’in açıklamalarıyla ayyuka çıkan sermaye düzenindeki çürümeye karşı bugün eylem yaptı. 

Attalos Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde “Baskı, sömürü, yolsuzluk, tarakat-mafya düzenini seyretme birleş hesap sor” yazılı pankart açıldı.

Eylemde yapılan basın açıklamasında kontrgerillanın ABD ve NATO desteğiyle ülkede sola, devrimcilere ve toplumsal mücadele dinamiklerine karşı kullanılan bir güç haline getirildiğine değinildi. Kaçırmalar, gözaltında katletmeler, aydınların katledilmesi, gazetelerin basılması, Kürt iş insanlarının öldürülmesi gibi örneklerde bu güçlerin rol aldığı hatırlatılan açıklamada, bugünlere dair “İki binli yıllarda iktidara gelen ve bugün tek adam rejimine dönüşen iktidar bloğunun tarikat-mafya ve siyaset ilişkilerinin iç içe geçmiş, parçalı yapısı tüm ülkeyi uçurumun kenarına getirmiş durumdadır” ifadeleri kullanıldı. 

“Sömürü, yolsuzluk ve mafya/siyaset cenderesinde yıllardır işçiler, emekçiler, kadınlar ve gençler ezilmekte, baskı ve sindirme politikaları ile karşı karşıyadır” denilirken sermaye düzeninin bütün yönleri ile çürüdüğü ve çöküşe geçtiği ifade edildi. Açıklamada son olarak şu vurgu yapıldı:

“Bu çürümüşlüğe, devlet-sermaye-mafya-tarikat düzenine karşı emekten yana, laik ve demokratik bir Türkiye, barış içinde bir arada yaşam için mücadele etme, sorumlulardan hesap sorma zamanıdır. Düşlediğimiz ülke ve dünyayı kuracak tek şey de emekçilerin, halkın birlikte, örgütlü mücadelesidir. Herkesi bu mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz. Mafyanın, çetenin, tarikatın ve her tür karanlığın merkezine yerleştiği bu düzenin tuğlasını emekçiler çekecek, duvarı yıkacaklar.”

“Düzeni değiştirmeden nefes alamayız

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

İHD Adana Şube Başkanı Av. Yakut Ataş, çete başı Peker’in anlattıklarını kast ederek “Bu tür kirli ittifaklar, talan, ölüm ve gasp düzeni, siyasallaşmış yargı ve iktidara bağlı işleyen hukuk sistemi tarafından korunmakta ve kollanmaktadır. Bu ittifakları var eden siyasi, iktisadi ve toplumsal düzen değişmeden Türkiye halkları nefes alamayacaktır” dedi.

Bu cinayetlerin ve kirli ilişkilerin sorumlularının halkın önünde hesap vermesi gerektiğini belirten Ataş  şunları söyledi:

“Örgütlü bir güçle hesap sormazsak ve sorumluların cezalandırılmasını sağlayamazsak iktidar çarkı bu çamurun içinden çıkmayı becerebilecektir. Yargının gözlerini kapadığı bu talan düzenine karşı toplumsal itirazı, mücadeleyi büyütmek ve tüm gerçekleri ortaya çıkarmak için Türkiye halkları başta olmak üzere siyasi partilere, sendikalara, demokratik kitle örgütlerine ve toplumsal kesimlere çağrı yapıyoruz; Sesimizi yükseltmeli, itirazlarımızı büyüterek örgütlemeliyiz.”