“Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü”

28 Nisan “Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü” vesilesiyle DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Dairesi ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası iki rapor hazırladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Nisan 2024
  • 09:30

28 Nisan “Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü” vesilesiyle DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Dairesi ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası iki rapor hazırladı.

DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Dairesi hazırladığı raporla “Sermaye emeğe karşı savaşını derinleştiriyor” dedi. TMMOB Makina Mühendisleri Odası ise "28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü" kapsamında 2003-2024 yılları arasında ülkede yaşanan iş cinayetlerini raporlaştırdı. 

“Sermaye emeğe karşı savaşını derinleştiriyor”

DİSK hazırladığı raporda İliç’te yaşanan işçi ve doğa katliamına, Gayrettepe’deki işçi katliamına, arttan çocuk işçiliğine değindi. Raporda şunlar ifade edildi:

“Sermayenin kar hırsı, çalışanların güvenliği, insan ve çevre sağlığı konusunda hiçbir kural tanımamaktadır. Çevre kırımı ve iş cinayetleri iç içe geçmiş durumdadır.

“Daha Fazla Kar, Daha Fazla Kan” yaklaşımı, emeğe, insana ve çevreye karşı giderek derinleşen bir savaşımı gözler önüne sermektedir.

Sermayenin iktidarla açık işbirliğini artık gizlemeye gerek duymadan istediği her türlü düzenlemeyi yaşama geçirebildiği ve bunu utanmazca ifade edebildiği; “yaptırımların önlemeden daha ucuz hale geldiği” bir hukuksal garabetin, bir ahlaki çürümenin ve pişkinliğin olağan hale getirildiği vicdansız bir dönemden geçiyoruz.”

Raporda ILO’nun bu yıl 28 Nisan Günü’ne dair ana temasının, “İklim Değişikliğinin İş Sağlığı ve Güvenliği Üzerindeki Etkileri” başlığıyla belirlemesi vurgulanırken şunlar ifade edildi:

“Raporun hem sayısal verilerine hem de üst düzey sorumluların yorumlarına bakıldığında çalışma ortamlarının insanileştirilmesi ve herkes için insan onuruna yakışır iş olanaklarının yaratılmasında ILO’nun belirlediği ana temaların sermaye ve devletler açısından etkisinin olmamıştır.”

“Türkiye ölümlü iş kazalarında Avrupa’da açık ara ilk sıradadır” denilen raporda AKP’li yıllarda işçi ölümlerine değinildi ve iş cinayetlerine karşı mücadele çağrısı yapıldı.

2003-2024 yılları arasında yaşanan iş cinayetleri

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, "28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü" kapsamında 2003-2024 yılları arasında ülkede yaşanan iş cinayetlerini raporlaştırdı.

Oda Başkanı Yunus Yener imzasıyla yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Hemen her gün 5 işçinin, 2003-2024 döneminde iş cinayetlerinde 32 binden fazla işçinin hayatını kaybettiği gözetildiğinde, ülkemizde bir iş cinayetleri rejimi olduğunu söylemek pekâlâ mümkündür. İş cinayetleri rejimi değişmeli, işçi sağlığı-iş güvenliği ve tüm çalışma yaşamı mevzuatı kamuculuk ve sosyal devlet İlkeleri temelinde yeniden düzenlenmelidir”