Dört bir yanda 1 Eylül

Dünya Barış Günü kapsamında yapılan eylemlerde barış için mücadele vermenin hak olduğu vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2022
  • 18:30

Ağrı

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde HDP binasında basın toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan HDP Doğubayazıt İlçe Örgütü yöneticisi Suat Yiğit, barışın aynı zamanda insan hakkı olduğuna dikkat çekti. Yiğit, ülkenin çatışma üreten anti demokratik ve otoriter özellikler taşıyan sistemden çıkması ve demokrasiye yönelmesi gerektiğini ifade etti.

Antakya

İHD İskenderun Şubesi de 1 Eylül Dünya Barış Günü ile ilgili belediye tesisleri önünde basın açıklaması yaptı. “Yaşasın 1 Eylül Dünya Barış Günü” yazılı pankartın açıldığı eylemde Şube Başkanı Coşkun Selçuk, konuştu. Emek ve demokrasi güçlerinin destek verdiği açıklama sonrası, dernek binasına geçen kitle saat 18.00’e kadar barış nöbeti tutacak.

Antep

İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Antep Temsilciliği,  Antep Barosu İnsan Hakları Merkezi, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin etkinlik düzenledi. Kırkayak Parkı’nda gerçekleşen etkinlik alanına "Savaş kaybettirir barış kazandırır",  "İnsan hakları ile insandır, Savaş değil barış istiyoruz" pankartları asıldı.

Adana

Adana Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla, “Savaş kaybettirir, barış kazandırır” şiarıyla basın açıklaması düzenledi. Atatürk Parkı’nda yapılan kitlesel açıklamaya çok sayıda siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve fok sayıda kişi katıldı. Kitle adına açıklamada konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Başkanı Yakup Ataş şunları dedi:

“Barışı talep etmek, Türkiye kadınlarının acılarının, ağıtlarının son bulmasını talep etmektir. Barışı talep etmek, Türkiye insanı için ekmek istemek, insanca yaşam standartları istemek demektir. Bedeli ne olursa olsun, bu talepten vazgeçme, sesimizi kısma şansımız ve hakkımız yoktur.”

Batman

HDP Batman İl Örgütü de parti binası önünde ve Batman’da Emek ve Demokrasi Platformu ise  Batman Atatürk Parkı’nda 1 Eylül Dünya Barış Günü için açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şube Eşbaşkanı Rumeysa Kaya Yıldız, kalıcı barış için savaşların durması gerektiğine vurgu yaparak, şunları dedi:

“Barışın inşasına giden yolda, insan haklarının temeli olan insan onuru, eşitlik, özgürlük ve adalet asla unutulmamalıdır. Siyasi ve toplumsal muhalefet üzerindeki her türden baskı ortadan kaldırılarak ifade, örgütlenme ve toplanma hakkının önündeki engeller yok edilmelidir”

Dersim

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin Sanat Sokağı’ndan bir araya gelerek, Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirip, burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Ortak basın metnini platform adına Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin okudu. Çetin, “Barış hakkı insan hakkıdır” dedi.

Siirt

Siirt’te HDP, CHP, DEVA ile sivil toplum örgütleri, 1 Eylül vesilesiyle basın açıklaması yaptı. Gürec Caddesi Kızılay İş Hanı önünde düzenlenen eylemde İHD Siirt Şube Başkanı Avukat Cihan Toprak ortak metni okudu. Toprak, “Türkiye’nin siyasi partileri ve toplumsal muhalefeti barışa odaklandığı taktirde kesinlikle yeni bir barış sürecinin önünün açılacağı düşüncesindeyiz” dedi.

Sivas

KESK Sivas Şubeler Platformu 1 Eylül Dünya Barış Günü eylemini Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı İbrahim Kılıç yaptı.

Kılıç yaptığı açıklamada şunları dedi: “Gözaltılar ve tutuklamalar, işten çıkarmalar, iş güvencesinin ortadan kaldırılması, kadına yönelik ayrımcı politikalar, homofobiden beslenen şiddet ve cinayetler, alevilere yönelik mezhepçi dayatmalar, laiklik karşıtı gerici politikaların kaygı verici artışı, doğanın talan edilmesi, iş cinayetleri ve insanlık onuruyla bağdaşmayan politika ve uygulamalar… Tüm bunlara sesini yükseltmeyenler barıştan söz edebilir mi?”

Van

Musa Anter Barış Parkı’nda düzenlenen miting alanına “Tecrit dursun, barış konuşsun”, “Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz”, “Savaşa durduracak gücümüz, barışı inşa edecek inancımız var”, sahne arkasına ise “Şer mirin e, aşitî jiyan e. Aştiyê biparize” yazılı pankart asıldı.

Saygı duruşuyla başlayan mitingde konuşan DBP İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, “Barışın kimlerle yapılacağını firanvunlar, zalimler çok iyi biliyorlar. Halkların tek dilden barıştan yana olduğunu bilmiyorlar. Bizler onlara barışın nasıl geleceğini göstereceğiz. Bu topraklara barış gelene kadar mücadele edeceğiz” dedi.

 Ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, “Bizim halkımızın duruşundan büyük bir umudumuz var. Biz inanıyoruz ki halklar Kürtlerin öncülüğünde barışa ulaşacaklar. Bizler, mücadelemizle işgalcileri göndereceğiz” dedi.

Doğan’ın ardından Koma Sorjiyan sahne aldı. 

Urfa

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül nedeniyle Urfa merkez ilçesi Haliliye’de bulunan Topçu Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yaptı. Meydan girişinde atılan slogan ve flamaları gerekçe gösteren polisler bir genci gözaltına almak istedi. Gözaltı engellendi. Kitle polisin saldırısına "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile karşılık verdi. Açıklamada platform adına konuşan Dönem Sözcüsü Gökhan Dayık, Urfa Adliyesi önünde  542 gündür Adalet Nöbeti tutan Şenyaşar ailesi için biran önce adaletin sağlanması çağrısında bulundu. 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin bilgi veren Dayık, "İktidar iktidarını korumanın yolunu savaşta arıyor. Buna karşı mücadelemizi büyüyeceğiz"  dedi.

Mardin

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Emek Demokrasi Platformu, Barış Anneleri Meclisi, HDP ve Özgür Kadın Hareketi (TJA/Tevgera Jinen Azad) öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. Kızıltepe KESK binası önünde başlayan yürüyüş, Kızıltepe Öğretmenevi önüne kadar devam etti.

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Dönem Sözcüsü Mehmet Emin Özel, şunları dedi:

 “Adaletin, eşitliğin, kardeşliğin, paylaşımın, yardımlaşmanın, dayanışmanın, insanca bir yaşamın kalıcı hale getirildiği bir dünya ve ülke kuruncaya kadar barış mücadelesinden bir an olsun vazgeçmeyeceğiz”

Mersin

Mersin’de de 1 Eylül ilişkin Emek ve Demokrasi Platformu, Özgür Çocuk Parkı’nda kitlesel basın açıklaması düzenledi. HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Platform bileşenleri, Çukurova TUAY-DER, Mersin Barış Anneleri Meclisi ve çok sayıda yurttaş katıldığı açıklamada, “Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve insan hakları için barışa ihtiyacımız var” ve “Yaşasın barış, Biji aşiti”pankartları açıldı. Hakan Arslan’ın cenazesinin bir torbada 7 yıl sonra ailesine teslim edilmesini dair fotoğrafların taşındığı açıklamada, “Irkçılığın panzehiri barıştır”, “tecride karşı barış” ve “Irkçı olma insan ol” yazılı dövizler taşındı. Açıklamada konuşan parti ve dernek temsilcileri, barışın önemine vurgu yaptı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı, Evrensel