İzmir'de 1 Eylül eylemi

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısı ile Cumhuriyet Meydanı'nda 1 Eylül eylemi yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2022
  • 22:15

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile saat 19.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda 1 Eylül eylemi yapıldı.

İlk olarak Barış Anneleri adına Kürtçe bir konuşma yapıldı. “Anneler barış istiyor, bu savaşlar artık dursun, artık yeter” diyerek “ülkemizdeki annelerinde gözyaşlarının dinmesinin tek koşulu barışın  gelmesidir” dedi.

Ardından Emek ve Demokrasi Güçleri adına ortak basın açıklamasını KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nursel Yücesoy, okudu. Yücesoy “Emperyalistler arası paylaşım savaşları nedeniyle insanlık ve doğa bir kez daha büyük bir kırımla karşı karşıya” dedi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Ülkemizde, ve dünyada barışa olan ihtiyaç  daha da yakıcılığını göstermektedir. Dünya emperyalistlerin rant ve talanı uğruna savaşlar yapılırken ülkemizde bizi yöneten siyasi iktidarda hem dışarıda hem içerse savaş borazanlığını yükseltiyor. Siyasi iktidar ayrımcı politikalar ile bir taraftan halkaları kutuplaştırıyor bir yaradan kendine muhalif olan her kesime savaş açıyor. İşçiler emekçiler açlığa yoksulluğa sürüklüyor, hakkını aramak isteyen işçilere saldırıyor. Doğasına, suyuna toprağına sahip çıkmaları gözaltına alıyor tutukluyor.”

Yücesoy, emekçiler, kadınlar, ezilen halklar için barışın ne anlama geldiğini sıralayarak şunları vurguladı:

“Barış, adalet ve demokrasi olmadan özgürlükler, insan onuruna yaraşır bir yaşam, toplumsal refah, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanamaz. Hepimizin gerçekten barışın iyileştirici gücüne ihtiyacı var. Bu amaçla atılacak her adım bizleri barışa olduğu kadar insan olma erdemine de yakınlaştıracaktır. Birlikte, ortak, örgütlü ve kararlı bir mücadele ile barışı bu topraklarda inşa edene kadar mücadele edeceğiz. Barış er ya da geç dünyada ve ülkemizde olacak ve bütün halkaları barışı inşa edebiliriz.”

Eylemin ardından 1 Eylül Dünya Barış günü programı Cevdet Bağca konseriyle son buldu.

Eylem boyunca “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Yaşasın barış", "Biji aşiti”," Yaşasın halkların eşitliği” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir