Ankara'da 1 Eylül mitingi

Emek ve Demokrasi Güçleri Ankara'da 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingini "Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak" şiarı ile gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2022
  • 21:00

Emek ve Demokrasi Güçleri Ankara’da 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingini “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!” şiarı ile gerçekleştirdi.

Saat: 17.00’da Anıt Park’ta gerçekleştirilen eylemde ilk olarak saygı duruşu gerçekleştirildi. Kürtçe ve Türkçe okunan açıklama metninde barışın sadece siyasal bir talep olmadığı, bunun ekonomik de sonuçlarının olduğu söylenerek şunlar vurgulandı:

Barış Dünya ekonomisi 2021’de yüzde 4,4 küçülürken, devletlerin silahlanma harcamaları yüzde 2,6 arttı. Askeri harcamaların toplam tutarı 2,1 trilyon doları buldu. Öte yandan şu anda dünyada 811 milyon kişi açlık çekiyor ve günde 25 bin insan açlığa bağlı nedenlerle yaşamını yitiriyor. 2008’den bu yana inişli-çıkışlı olarak devam eden ekonomik kriz, emekçileri, ezilenleri ve yoksul halkları derin bir yoksulluk ve sefalete itiyor. Savaşlar ve ekonomik nedenlerle yüz milyonlarca insan hayatta kalabilmek için ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor

Ardından kapitalizmin geldiği aşamaya vurgu yapılarak şunlara işaret edildi:

Kapitalizm, insanları yaşatmayı ve refaha kavuşturmayı değil, öldürmeyi, sakatlamayı, evini barkını terk ettirmeyi 'yararlı' ve kârlı buluyor. Kapitalizm savaşların ve militarizmin kaynağıdır. Günümüzde dünyadaki savaşların en önemli kaynaklarından biri emperyalistler arasındaki hegemonya mücadelesidir. ABD, tek hegemonik ülke olma konumunu sürdürse de sürekli kan kaybediyor. Küresel egemenlik yarışına giren kimi ülkeler ABD’nin liderliğini reddediyor, hızla silahlanıyor, ekonomik ve siyasal etki alanını genişletiyor, ABD’nin hegemonik konumunu tehdit ediyor. Öte yandan kapitalist sistemin küresel dengelerindeki oynamalar, (Türkiye, İran gibi) bölgesel güçlerin hareket alanını genişleterek yayılmacı ve saldırgan politikalara yönelmelerinin zeminini oluşturuyor. Bu küresel ve bölgesel güçler arasındaki gerilimler, dünyanın dört bir yanındaki savaşlar ve silahlı çatışmalara yansıyor. 200 yıldır tüm dünyanın kanını emen ve dünya halklarına sömürü, sömürgecilik, açlık ve sefaletten başka bir şey vermeyen Batı merkezli emperyalist-kapitalist sistemin savaş örgütü NATO, 'aaliyet alanı'nı Avrupa sınırlarının ötesine, tüm dünyaya doğru genişletiyor.”

Metnin okunmasının ardından Lal Gazel’in ezgileri halaylar çekilerek miting sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara