Doğa talanı pandemi dinlemiyor

AKP iktidarı ve sermaye, doğayı talan eden projeleri için pandemiyi fırsata çeviriyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mayıs 2021
  • 22:20

Pandemi fırsatçılığı ile doğa talanına hız veren AKP iktidarı ormanları, akarsuyu, dereleri, dağları şirketlere peşkeş çekiyor. Sokağa çıkma yasakları, pandemi yasakları dinlemeyen şirketler yasakları fırsata dönüştürerek jandarma ve polis korumasında çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye Çevre Durum Raporu, projelerin çevreye olası olumsuz etkilerin belirlenmesi amacıyla kritik önem taşıyan ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi’ (ÇED) uygulamasının işlevsizleştirildiğini gözler önüne serdi. Rapora göre, 1993-2019 yılları arasında ÇED kapsamında yalnızca 54 olumsuz karar alınırken 63 bin 112 proje için “ÇED gerekli değildir” sonucuna ulaşıldı.

Köylünün merasına göz diktiler

Balıkesir’de İl Mera Komisyonu Bilfer Madenciliğin Karaayıt merasının bir bölümünü atık deposu olarak kullanma talebini önce reddetti, ardından “tam kapanma”nın başladığı gün yaptığı toplantıda kabul etti.

Yüzlerce koyun, keçi ve kuzunun yaşam alanı olan Karaayıt köyü merasının yaklaşık 100 bin metrekaresi Bilfer Madencilik tarafından gasp edildi. Kapanma sürecini fırsata çevirerek bölge halkını saf dışı bırakan şirket, ÇED muafiyetinden yararlanarak Madra Barajı dibindeki Ayazment Demir Madeni Ocağı’ndan çıkardığı cevheri işlemek üzere 2008 yılında Karaayıt köy merasından 125 dönüm yer almış, tesis kurmuştu. Bölge halkı, mücadelesi ile 1. ÇED iznini iptal ettirmiş ancak şirket 2. ÇED izni alarak çalışmayı sürdürmüştü. 

“ÇED gerekli değildir” kararı

Muğla’nın Milas ilçesi Tuzabat Köyü’nde Demireller Madencilik A.Ş’nin boksit madeni çıkarmak amacıyla ruhsat aldı. Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ruhsat sahası için “Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir” kararına Tuzabat halkı tepki gösterdi.

HES 100 köyü etkileyecek

Genç, Lice ve Kulp üçgeninde kalan, tarıma uygun arazisi özelliği ile bilinen Sarım Havzası’na tüm itirazlara rağmen HES yapılmak isteniyor. HES yapılırsa bundan 100’e yakın köy etkilenecek.

2014 yılında bir yol yapılıyor. Hukuksuz ve izinsiz yapılan bu yol için ağaçları kestiler, çevreyi kirlettiler, doğayı tahrip ettiler.

İkizdere’de 2. taş ocağı

Rize İkizdere’de yandaş Cengiz Holding’in yapacağı taş ocağına karşı köylülerin direnişine rağmen bakanlık şirkete ikinci bir taş ocağı açma yetkisi tanıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Cengiz İnşaat’a yeni bir taş ocağı için izin verdi. 4 milyon 200 bin lira bedelle yapılmak istenen ikinci ocağın Gürdere Köyü mevkiinde olacağı belirtildi.

Kirazlıyayla’da kazı çalışması

Lübnanlı maden şirketi Meyra’nın Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla Köyü arazisinde yapmakta olduğu Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi kapsamında, yüksek gerilim hattı için çalışmalara başlanmasına köylüler tepki gösterdi.

Yayınlanan yeni yönetmelik gereği köylülerin yaşananları görüntülemesi de asker tarafından engelleniyor. Jandarma köylüleri ceza kesmekle tehdit ediyor.

Tarihi alana taş ocağı

Ordu’nun Altınordu ilçesinde 6'ncı Mithridates dönemine ait 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde, 2010 yılında başlatılan kazı çalışmalarında 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele Heykeli ile 3 büyük heykel ve yaklaşık 2 bin parça tarihi eser bulundu. 1'inci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan kalenin üstünde kazılar sürerken, alt kısmında ise dinamitlerle taş ocağı için patlatma yapılıyor.