Kaz Dağları'nda doğa talanı riski devam ediyor

Kaz Dağları'nda Alamos Gold'un maden ruhsatının iptal edilmeyip süre uzatım (temdit) projesinin değerlendirmelerinin Bakanlıkça devam ettiği ortaya çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mart 2021
  • 12:15

Kaz Dağları'nda Alamos Gold'un ruhsatının iptal edilmediği ortaya çıktı. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na verdiği soru önergesine verdiği yanıtta Bakan Fatih Dönmez, “Ruhsat sahibi tarafından Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne (MAPEG) gönderilen süre uzatım (temdit) projesi henüz değerlendirme aşamasında olup, temdit ruhsatının düzenlenmesi veya ruhsatın iptali halinde kurumlara gerekli bilgilendirme yapılacaktır” dedi.

Ceylan’ın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye de yönelttiği aynı içerikteki önergesine verilen yanıtta ise Alamos Gold ile bir protokol yapılmasının söz konusu olmadığının altı çizilirken “Önergede bahsi geçen firmanın ilgili alanda (Kirazlı Köyü, Balaban Mevkii) izinleri “İPTAL” edildiğinden saha OGM tasarrufuna geçmiş olup, planlaması yapılmaktadır” denildi.

 Ceylan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Öncelikle Alamos Gold’un ruhsatının iptal edilmediğini üzülerek öğrendik. Risk maalesef devam ediyor. Bir bakanlık ‘ruhsat uzatılabilir değerlendirme devam ediyor’ diyor. Diğeri ise ‘onlar gitti biz arazinin rehabilitasyonu için planlama yapıyoruz’ diyor.”

Yaptığı açıklamada Ceylan bakanlıkların farklı cevaplar vermesiyle ilgili değerlendirmede, “Ortaya çıkan tek bir sonuç var. Kaz Dağlarında risk devam ediyor. Ruhsat iptal olmayan bir yerde rehabilitasyon çalışması nasıl yapılır? Alamos Gold’un çekildiği yok, ruhsatın bir an önce iptal edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

 Özgür Ceylan, Çanakkale halkının Kaz Dağları’nın korunması yolunda her türlü mücadeleyi vereceğini ifade ederken, “Benim iktidara tavsiyem, Alamos Gold ve yerli ortağı Doğu Biga Madenciliğe tekrar ruhsat vermeyi hiç düşünmesinler. Ruhsat uzatması Kaz Dağlarındaki ağaç katliamının devam etmesinden başka hiçbir işe yaramayacaktır” dedi.