Türkiye’nin doğal kekik ihracatının yüzde 80’inin karşılandığı Denizli’nin Pamukkale ilçesinde yer alan Güzelpınar mevkiinde yapılmak istenen taş ocağı inşaatı sırasında onlarca çam ağacı kökünden söküldü ve kesildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, bölge için verilen “ÇED gerekli değildir” kararı kesinleşmeden taş ocağı şirketinin ağaç kesimine başladığını belirterek, köylülere destek vermek amacıyla bölgede incelemelerde bulundu.
Aydın-Denizli otoyolunun yapımında kullanılacak mıcırın Güzelpınar Mahallesi'nde yapılacak taş ocağından karşılanacağı çevre talanına ilişkin hukuki süreç ve itirazlar hakkında bilgi veren Karaca şu şekilde konuştu:
“Köylülerin haber vermesiyle hemen bölgeye geldik. Gördük ki 3 Mayıs tarihinde, henüz daha Valilik tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı verilmeden burada ağaç kesim işi şartnamesi yapılmış ve ağaç kesimi başlamış. Valilik tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı 4 Mayıs’ta verilip muhtarlığa 7 Mayısta tebliğ ediliyor. 30 günlük itiraz süresi 7 Haziran’da dolacak olmasına rağmen, yangından mal kaçırır gibi bayramın birinci günü taş ocağı için köylülerin haberi olmadan ağaç kıyımı için çalışmalar başlatılıyor. Kurtluca, Güzelpınar, Uzunpınar bölgeleri; Türkiye’nin doğal kekik ihracatının yüzde 80’inin gerçekleştirildiği bölge. Hiçbir yabancı madde, gübreleme, ilaçlama olmaksızın üretilen ve yüzde yüzü ihraç edilen doğal kekik.”
Konu köylülerden saklandı
Bölgede “ÇED gerekli değildir” kararı kesinleşmeden ağaç kesimine başlanmasını “hukuksuzluk” olarak değerlendiren Karaca, köylülerin bu duruma karşı çıktığını belirterek şöyle konuştu:
“30 gün içinde, taş ocağından etkilenecek olanlar itiraz edebilir. Bu süreçte de şirket inşaata başlayamaz. Bu konuyla ilgili Denizli Valisi ve Kaymakam ile iletişime geçip durumu anlatacağım. Konuştuğum Güzelpınar Mahalle Muhtarı Ergün Gürsoy da, Meşelik mevki diye bilinen bölgede taş ocağı açılmaya çalışıldığını, köylülerden bu konunun saklandığını, “otoyol yapacağız” diye yüzde yüz doğal kekik tarlalarının olduğu bölgede iş makinelerinin ağaç kesmeye başladığını söyledi. Kekikle geçimini sağlayan köylüler “tozlar kekiğin yapraklarına değerse kekik ölür” diyerek coğrafi işaret belgesi olan, tescilli kekik tarlalarının yok olmaması için çağrı yaptı. Köylüler bu noktada itiraza hazırlanıyor.”
“Hepimiz burada kekik tarlalarımızı, hayatımızı, geçim kaynaklarımızı, ormanımızı ağacımızı savunacağız, nöbet tutacağız, itiraz için de imzalarımızı toplayacağız” diyen yöre halkının yanında yer aldığını kaydeden Gülizar Biçer Karaca şöyle konuştu: “Yaklaşık 1,5 yıl önce başka bir şirketin girişimi vatandaşlarımızın girişimiyle durdurulmuştu. Apar topar bir başka şirkete yeniden “ÇED gerekli değildir” kararı verildi; askı süresi tamamlanmadan, vatandaşın itiraz hakkı devam etmekte iken burada orman talanına ve 3 köyün geçim kaynağı kekiği perişan edecek, köylüyü aç bırakacak çalışmaya imza atılıyor. Köylülerimizin iddiasına göre; buradan alınacak taş, çakıl, FERNAS İnşaat'ın Denizli-Aydın Otoyol Projesi için dolgu malzemesi olacakmış. Yetkilileri uyarıyoruz. Muhtarlarımızla, köylülerimizle asırlık ağaçları ve kekik tarlalarını yok edecek bu çalışmaya tüm gücümüzle direneceğiz.”